Медия без
политическа реклама

Семерджиев избягал бос след катастрофата с две жертви на "Черни връх"

23 Ноем. 2022Обновена
По дрехите на Семерджиев е открита ДНК от двете жертви. Не защото е опитал да помогне, а защото е пипнал изцапаната си с кръв кола и след това се е избърсал в дънките си, обясняват разследващите.
Евгени Димитров/Булфото
По дрехите на Семерджиев е открита ДНК от двете жертви. Не защото е опитал да помогне, а защото е пипнал изцапаната си с кръв кола и след това се е избърсал в дънките си, обясняват разследващите.

Георги Семерджиев, който на 5 юли предизвика тежка катастрофа на бул. "Черни връх" в центъра на столицата, при която загинаха две млади момичета, е избягал бос от мястото на инцидента, без да опита да помогне на жертвите и пострадалите. Това се разбра от разказа на един от тримата наблюдаващи прокурори - Чавдар Железчев. Днес Железчев, говорителката на градската прокуратура и зам.-градски прокурор Десислава Петрова и зам.-директорът на националното следствие Ясен Тодоров дадоха пресконференция във връзка с внесения в съда обвинителен акт срещу Семерджиев. Той е привлечен към отговорност за 5 деяния - освен причиняване смъртта на двете жертви, за шофиране след употреба на наркотици, за притежание на метаамфетамин, за използване на фалшива шофьорска книжка и фалшиви регистрационни табели. Ако вината му се установи в съда, го заплашват до 20 години затвор.

Разпоредителното заседание по делото за катастрофата е насрочено за другата седмица. Тогава ще стане ясно дали съдът ще даде ход на процеса, или ще открие грешки, заради които да върне казуса на прокуратурата.

Разследващите са доказали, че точно Семерджиев е шофирал джипа си във фаталната нощ, стана ясно от думите на Тодоров.

Железчев разказа какво още е установено по делото. На 5 юли Семерджиев шофирал джипа си Ауди след употреба на метаамфетамин. Летял със 166 км/ч в района на хотел "Хемус". В барчето между двете предни седалки на колата държал 0.65 г метаамфетамин. Навлязъл с тази висока скорост в кръстовището на червено, при което челно ударил такси. Нито таксиметровият шофьор, нито Семерджиев имали техническа възможност да спрат заради скоростта на Семерджиев. След удара джипът се отклонил напред и надясно и със скорост от 151 км/ч ударил първата пешеходка, намираща се на бордюра. След това джипът се ударил в металната конструкция на асансьора за метрото и се разкъсал. Предната му част с около 60 км/ч ударила втората пешеходка. Двете млади жени загинали на място.

На видеозаписите се вижда, че 17 секунди след катастрофата Семерджиев излиза през предната дясна врата на колата и бяга. В джипа остават телефони, ключове, дясната му маратонка. 

В колата са намерени и полицейски лампи, ползвани и преди катастрофата. Установени са многобройни контакти със служители на МВР, явно е притежавал лампите, посочи наблюдаващият прокурор. 

Прокурор Железчев изреди, че са направени няколко огледа, претърсавния и изземвания, разпитани са близо 80 свидетели, взети са становищата на 24 вещи лица по много експертизи. Всичко това е събрано в 23 тома и е струвало 38 000 лева.

ДНК експертизи

ДНК-материалът, взет от скоростния лост, напълно съвпада с този на Семерджиев. От предната лява врата и от волана на автомобила е намерен биологичен материал на лица, по-голямото количество от който съвпада с профила на Семерджиев, каза още прокурорът. ДНК на Семерджиев е намерена и по предмети в колата - дървени кръстове, слънчеви очила, телефони, ключове. Както и по двете маратонки - иззетата от автомобила и тази от дома му. Направена е експертиза и на въпросните маратонки, която показала, че са от един чифт и са носени при едни условия.

ДНК експертиза на дрехите му пък показала, че по тях има кръв от него и от жертвите. Макар че е избягал от мястото, без да опита да помогне на жените, той се е изцапал с тяхната кръв, която е била по колата след удара. След това си е избърсал ръцете отзад в дънките.

Сложното разследване за полицейски чадър

Ясен Тодоров обясни, че всички служители на МВР, които имат някакво отношение към случая, например спиралите го месец преди инцидента, са разпитани. Отделно от делото за катастрофата тече и разследване за полицейски чадър над Семерджиев, където се установява дали лица от МВР са го покровителствали във времето. "Поискали сме доклада от "Вътрешна сигурност" на МВР. Там е доста по-сложно разследването", каза Тодоров.

От думите на наблюдаващия прокурор се разбра, че Семерджиев първоначално е дал обяснения, че е бил отвлечен, които се опровергават от доказателствата. После се е възползвал от правото да не дава обяснения.

В делото за катастрофата е и сюжетът със спирането на Семерджиев от полицията на 10 юни 2022 г. Тогава той е спрян за проверка заради превишена скорост и изцяло затъмнените прозорци на автомобила. И с полеви тест е установено, че той шофира след употреба на амфетамин и метаамфетамин. Освен това е с фалшива швейцарска книжка. Когато е пристигнал екип е следвало да бъде отведен за кръвна проба, успял да се измъкне, като се качил рязко и потеглил в неизвестна посока, като документите са останали в полицаите, обясни прокурорът. Служителите на реда не успели да го настигнат. Те писали докладни и били издадени актове за спиране на джипа от движение и за отнемане на книжката на Семерджиев. Тъй като той вече нямал право да ползва регистрационните си табели, поставил фалшиви немски и продължил да си кара колата необезпокоявано.

По случая "Семерджиев" тече разследване срещу поне 30 пътни полицаи в София, съобщи bTV. През юли Георги Семерджиев предизвика тежка катастрофа на бул. Черни връх" в центъра на столицата, при която загинаха две млади момичета.

 

Сериозен "полицейски чадър" е имало над Георги Семерджиев, който предизвика жестоката катастрофа на бул. Черни връх" през юли в София. Пред БНТ вътрешният министър Иван Демерджиев цитира доклада на инспектората на МВР.

Прилики и разлики

На въпрос защо Семерджиев няма повдигнато обвинение за катастрофа при евентуален умисъл, както беше в случая с инцидента, при който загина журналистът Милен Цветков (там съдът не прие, че има евентуален умисъл), зам.-градският прокурор Петрова обясни, че случаите само привидно си приличат, а евентуалният умисъл е сложна психическа категория, която прокуратурата трябва да я запълни с факти, за да може да я защити пред съда. "Не отиваме пред съда с общи приказки", увери прокурорката.

Петрова обясни разликите в двата случая - катастрофата, в която загина Цветков, стана в пиков час, когато има множество други автомобили и пешеходци и само по чудо няма друг пострадал. А тази на Семерджиев е след пикови часове, ударът не е директен, жертвите не са на платното. "Затова не можем да запълним с конкретно съдържание като факти сложната категория евентуален умисъл", посочи Петрова.

Обвинението е за умишлена катастрофа и в друг случай от последните месеци - жестоката катастрофа на Околовръстното в София от 25 септември т.г., за която е обвинен Димитър Любенов. За нея прокуратурата все още не е внесла обвинителен акт. 

Прокуратурата обвини Димитър Любенов, предизвикал преди няколко дни с поршето си тежка катастрофа на Околовръстното шосе в София, че умишлено е причинил смъртта на френски гражданин. Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата.   https://www. segabg.

 

Още по темата