Медия без
политическа реклама

Сблъсък назрява между ПП-ДБ и ГЕРБ за антикорупционния закон

Парламентарната правна комисия отхвърли проекта на десницата

Шефът на правната комисия Стою Стоев подразни герберите, като им каза, че само са доразвили законопроекта на десницата.
Илияна Димитрова
Шефът на правната комисия Стою Стоев подразни герберите, като им каза, че само са доразвили законопроекта на десницата.

Коалицията на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще се изправи пред сериозно препятствие. Повод за това ще стане новият Закон за противодействие на корупцията. Днес парламентарната правна комисия разгледа три проекта на закона, два от които бяха внесени от двете формации, а третият – от бившия служебен кабинет. Само предложението на герберите обаче беше одобрено. Проектът на ПП-ДБ беше отхвърлен, при това с гласовете на ГЕРБ-СДС и ДПС. А реформата на антикорупционното законодателство е сред най-важните ангажименти на десницата.

Новият антикорупционен закон е в списъка от приоритетни закони, за който ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се договориха през април да вкарат с предимство в парламента. Най-важните положения в проектите на десните и герберите са едни и същи: първо, да се раздели съществуващата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), като антикорупцията и конфискацията се обособят в отделни органи; второ, да се позволи на новата антикорупционна комисия да разследва корупционни престъпления, като за целта се назначат разследващи инспектори. Тези предложения получиха подкрепата и на членовете на самата КПКОНПИ. В момента комисията може да осъществява само оперативно-издирвателни дейности. Комисарите смятат, че включването на разследващи функции ще подобри работата им, тъй като сега цялата оперативна информация, която събират, отива при прокуратурата, а оттам не получават обратна връзка дали нещо е предприето.

От дебата в комисията обаче се разбра, че герберите са крайно обидени, че въобще им се налага да се занимават с такава промяна. Радомир Чолаков – един от водещите юристи на партията, заяви, че цялата реформа с разделянето на КПКОНПИ е започната, защото „някой го е записал в Плана за възстановяване и устойчивост“ и така е дадено обещание пред Брюксел. Той смята, че проблемът с липсата на антикорупционни разследвания е по-скоро в това, че нямаме независима следствена служба. Чолаков развиваше същите тези и миналата година, когато се направиха неуспешни опити да се прокара ново антикорупционно законодателство.

Стою Стоев от ПП-ДБ, който оглавява правната комисия, заяви, че десницата ще подкрепи както собствения си, така и герберския законопроект. Той небрежно коментира, че проектът на ГЕРБ-СДС „се базира на нашия законопроект, с доразвити техни идеи“. Така здравата ядоса депутатите на Бойко Борисов, които гневно обявиха, че между двата проекта има „концептуални различия“, и предположиха, че Стоев дори не е чел тяхното предложение. Шефът на правната комисия ги подразни още повече, като им каза да не издребняват. Разговорът продължи в същия дух до края на заседанието, като депутатите се върнаха чак до 2015 г., докато си обясняваха един на друг кой какво не е разбрал от реформата.

В крайна сметка, при гласуването последователно пропаднаха проектите на бившия служебен кабинет и на ПП-ДБ. Герберският законопроект получи ключовата подкрепа на ДПС и беше одобрен. Сега предстои разглеждането им и в парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията. Правната комисия обаче е водеща по този конкретен закон и нейното мнение има най-голяма тежест. А това не предвещава добри дни за сътрудничеството между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, ако всяка формация държи твърдо на собствения си проект.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата