Медия без
политическа реклама

САЩ продават на България бронирани машини "Страйкър" за $1,5 млрд.

Сделката за 183 машини е минала през Държавния департамент и Пентагона

02 Септ. 2023Обновена
Бронирана машина Страйкър
БГНЕС
Бронирана машина Страйкър

Държавният департамент на САЩ е одобрил сделка за продажба на България на бронирани машини "Страйкър" (Stryker) и свързано с тях оборудване на стойност около 1,5 млрд. долара, съобщи Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността на Пентагона, която отговаря за продажбите на военно оборудване и оръжия в чужбина.

Обявената първоначална като изцяло българска бойна група, която е на път да се превърне в многанационална, проведе първото си публично учение с бронирани машини "Страйкър" на американска рота и със съветски МТЛБ (многоцелеви лек верижен бронетранспортьор) на нашия 42-ри

Продажбата на съюзника на НАТО България ще се състои от 183 превозни средства от фамилията Stryker, включително превозни средства на пехотата, командни превозни средства и превозни средства за медицинска евакуация, посочи Пентагонът.

В петък Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на Пентагона уведоми Конгреса за възможната продажба. Въпреки одобрението на Държавния департамент, уведомлението не показва със сигурност, че е подписан договор или че преговорите са приключили. Пентагонът посочва, че General Dynamics Corp е главният изпълнител по сделката.

За такава потенциална сделка се разбра още през май т.г.  Тогава това се подразбра от отговор на парламенарно питане, че Министерството на отбраната води преговори за придобиване на бронирани бойни машини със САЩ, които са в напреднал етап и се очаква скоро да бъде сключен договор.

Министерството на отбраната е изпратило писма до фирмите  "Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) и "Патриа“ (Patria), че прекратява процедурата за купуване на бойни бронирани машини за Сухопътните ни войски.

България опитва да купи 150 бронирани машини за Сухопътни войски от години. Организирани бяха и търгове и преговори. През март 2021 г. Министерството на отбраната е изпрати писма до фирмите, че прекратява процедурата за купуване на бойни бронирани машини. "Ценовите предложения на двете фирми, допуснати до втория етап, значително превишават рамката, утвърдена от Народното събрание", съобщава МО, като същевременно даваше да се разбере, че България ще се опита да си произвежда сама такава техника.

Искам да кажа: Не трябва да се плашите, няма опасност за България и причината е, че сме членове на НАТО, Русия няма да посмее да нападне член на НАТО" - това обяви само преди дни някак много смело българският премиер Николай Денков пред журналисти.

През октомври 2020 г. стана ясно, че достигналите до финала на конкурса са заложили цени над пределния таван от 1,5 млрд.лв, определен от Народното събрание. С тези 1.5 млрд., които при това трябваше да се плащат разсрочено, България планираше да плати 150 машини за три батальонни бойни групи, доставка на системи и допълнително оборудване и обучение на личния състав.

Само преди няколко месеца се заговори, че МО разглежда и възможността за директен договор със САЩ за машини Stryker.

В същото време бяха купени последователно общо 16 изтребители F-16 за над 5 млрд.лв, както и започнаха да се строят два кораба за 1 млрд.лв.

 

Правителството предлага на Народното събрание да приеме актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“, предава БГНЕС.

Само преди дни по същата схема Държавният департамент на САЩ одобри продажба на хеликоптери „Апачи" и оборудване за тях на Полша, а сделката е на стойност 12 млрд. долара. Държавата членка на НАТО Полша е поискала да получи 96 щурмови хеликоптера „Апачи" и съответното оборудване за тях, включително 1844 ракети „Хелфайър" и 508 ракети „Стингър", допълни тогава Пентагонът.

Държавният департамент на САЩ е одобрил продажба на хеликоптери „Апачи" и оборудване за тях на Полша, а сделката е на стойност 12 млрд. долара, съобщи днес Пентагонът, цитиран от Ройтерс и БТА.

Какви възможности ще получат българските въоръжени сили, ако се стигне до подписване на договор?

Stryker е осемколесна бронирана машина, която съчетава огнева мощ, мобилност на бойното поле, оцеляване и гъвкавост, с намалени логистични изисквания, според Центърът за подпомагане на комплектуването на армията на САЩ, обясни БГНЕС.

През 90-те години на миналия век американска армия решава, че се нуждае от по-мобилни ударни сили, които могат да бъдат разположени навсякъде по света само за няколко дни. Това означава, че се нуждаят от превозно средство, което да е добре въоръжено и бронирано, но същевременно да е сравнително леко и достатъчно малко, за да може да бъде превозвано от товарен самолет С-130.

Stryker е избран като платформа, около която армията може да изгради тези сили. За пръв път машините от този тип се сражават в Ирак през 2003 г.

Бойната машина е кръстена по този начин в чест на двама носители на „Медала на честта“: Стюарт С. Страйкър, служил през Втората световна война, и сержант Робърт Ф. Страйкър, служил във Виетнам.

В американската армия има 18 различни варианта на Stryker. Някои от тях се използват предимно за придвижване на пехотинците по време на бойни действия, докато други са проектирани да носят въоръжение като 120-милиметрови минохвъргачки за осигуряване на огнева поддръжка. Трети разполагат с 30-милиметрови или дори по-големи 105-милиметрови оръдия за директен обстрел на вражеските войски.

Превозните средства Stryker имат солидна бронирана защита, могат да развиват скорост от 96 километра в час, като разполагат с централна система за напомпване на гумите. Машината превозва пехотен отряд от девет души и екипаж от двама души. Базовият вариант разполага с дистанционна оръжейна станция с картечница М2, 50-ти калибър, или 40-милиметров гранатомет MK-19. Семейството бронирани превозни средства Stryker набляга на производителността, като намалява логистичния отпечатък и свежда до минимум разходите за поддръжка.

Първоначално платформата е конструирана с корпуси с плоско дъно, които се оказват уязвими за импровизирани бомби и мини, използвани от бунтовниците в Ирак. В отговор на този проблем армията поетапно прилага и концепцията за V-образно дъно в някои конфигурации.

Бойната машина може да бъде конфигурирана в редица различни варианти, включително такива за използване от инженери или като линейки.

Бронираните машини Stryker предоставят на бойците надеждна, изпитана в бойни условия платформа, която включва значителни подобрения в оцеляването и способностите от първоначалното въвеждане на въоръжение през 2002 г. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата