Quantcast

Медия без
политическа реклама

Санкционираният от САЩ Малинов лети за Москва за консултации

15 Февр. 2023Обновена
ТАСС
През 2019 г. Николай Малинов получи в Москва "Орден на дружбата" от Владимир Путин.

Лидерът на движение „Русофили“ Николай Малинов, когото САЩ санкционираха по закона "Магнитски", а у нас е подсъдим за шпионаж в полза на Кремъл, заяви, че утре лети за Москва, за да се срещне с външния министър на Русия Сергей Лавров.

Малинов каза, че заминава за Русия, "за да говори с приятели“ и да обсъдят какви действия да бъдат предприети.

Николай Малинов коментира пред БНР, че след като името му попадна в забранителния списък по закона „Магнитски“, всичките му банкови карти и сметки са блокирани, но разчитал на кеш.

Никой не е забранявал на Малинов да пътува в чужбина. Освен това няма проблем Малинов и неговото движение "Русофили" да участва на изборите - в надпреварата за парламентарния вот формацията ще се яви в коалиция с партията на Волен Сидеров „Атака“ и други две комунистически движения.

Днес Малинов присъства на заседание по делото срещу него. Обвинението за шпионаж в полза на Русия срещу Малинов бе внесено първо в Специализирания наказателен съд през юни 2021 г. Така забраната му за пътуване, както и другите мерки за неотклонение, отпаднаха, тъй като обвинителният акт не беше внесен в съда в рамките на 18 месеца. След закриването на спецсъдилищата и прокуратурите през миналата година, процесът срещу него бе прехвърлен в Софийския градски съд. По делото срещу него все още няма присъда на първа инстанция.

"Сега" припомня, че санкциите по "Магнитски" спрямо Малинов са заради това, че спецсъдът му разреши да пътува до Русия, където да получи орден „Дружба” лично от руския президент Владимир Путин, заедно с парична награда от 2.5 милиона рубли. За целта той е подкупил български съдия, твърди финансовото разузнаване на САЩ. Спецсъдията Андон Миталов, който разреши тогава на Малинов да напусне страната, стана първият български гражданин, санкциониран от Вашингтон за "сериозна корупция" през февруари 2020 г. В крайна сметка обаче не последва нищо за съдията, който дори не бе разследван от прокуратурата. Висшият съдебен съвет също реши да не му налага дисциплинарно наказание.

За повечето българи името на родения на 19 април 1960 г. съдия Андон Георгиев Миталов е абсолютно неизвестно. В медиите няма дори негова снимка.

 

Още по темата