Медия без
политическа реклама

Кой е Андон Миталов и защо привлече вниманието на САЩ

Съдията шокира колегите си с оспорването на собствената си оставка и си навлече гнева на Цацаров с шпионското дело

За повечето българи името на родения на 19 април 1960 г. съдия Андон Георгиев Миталов е абсолютно неизвестно. В медиите няма дори негова снимка. Той нашумя в края на миналата година, когато позволи на обвинения в шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов да отиде в Москва, за да получи медал лично от президента Владимир Путин. Биографията на магистрата обаче е изключително интересна и пъстра.

Кариерата на старши лейтенант Миталов като юрист започва през 1991 г., когато е назначен за военен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура. Три години по-късно той се издига до военен прокурор. След като достига до звание майор, изненадващо подава оставка на 29 юли 1999 г. и става адвокат.

Десетина година по-късно обаче,

 

предприема озадачаващ ход.

 

През 2010 г. той иска решението му за освобождаването му като прокурор преди 11 г. да бъде обявено за нищожно, пише "24 часа". Аргументът на Миталов е, че оставката му е внесена във Висшия съдебен съвет от "некомпетентен орган", а подписът под документа не бил негов. Въпреки това той признава, че е получил лично заповедта за освобождаване, удостоверение за прослужено време и 8 заплати, които вече бил изхарчил. След като жалбата му е отхвърлена, Миталов пренася спора до петчленен състав на Върховния административен съд, който също отказва да го възстанови на работа във военната прокуратура.

Това обаче не го отказва от желанието му да се върне в съдебната система. През 2013 г. той участва в конкурса на новосъздадения Специализиран наказателен съд. Тримата проверяващи оценят работата на кандидата съответно с 4,50, 5,00 и 4,75, но устния изпит получава едва 3,95. Няколко месеца по-късно Висшият съдебен съвет

 

отказва да назначи Миталов за съдия заради лошото му представяне.

 

Юристът решава да обжалва решението на съдебните кадровици във ВАС и този път печели делото. Така в крайна сметка той става съдия през 2014 г.

Справка на "Сега" в електронната деловодна система, поддържана от ВСС, показва, че Миталов е издал 25 съдебни акта, като повече от половината са одобрени споразумения между прокуратурата и подсъдимите. Практика, която е характерна за дейността на специализирания съд през последните години.

Андон Миталов от няколко месеца е обект на проверка от страна на Инспектората към Висшия съдебен съвет /ИВСС/

 

след сигнал лично от главния прокурор Сотир Цацаров. 

 

Причината е, че на 28 октомври Миталов постановява, че обвиненият в шпионаж председател на "Русофили" Николай Малинов може да напусне страната за 4 дни, за да бъде награден с орден лично от президента Владимир Путин в Москва. Според Цацаров са допуснати две нарушения при произнасянето по този казус. Според НПК искането за еднократно напускане на страната се отправя първо към наблюдаващия прокурор, а едва след това отказът му може да бъде обжалван в съда. От държавното обвинение са категорични, че този ред не е бил спазен. Освен това съдията се е произнесъл извън конкретното искане на адвокатите - цялостно отпадане на забраната за пътуване зад граница. Вместо това съдът е разрешил на Малинов да напусне България само за няколко дни.

 

Самото шпионско дело е доникъде.

 

През септември м.г. прокуратурата шумно обяви, че е задържала председателят на Националното движение "Русофили" Николай Малинов. След като изкара няколко часа в ареста, Малинов излезе срещу 50 000 лв. парична гаранция и обвинение в шпионаж в полза на руски организации и руски граждани. Доказателствата по делото, разпространени от прокуратурата, се оказаха куп материали за връзките между Русия и България, по които работил Малинов. Прокуратурата обяви, че той правел схеми за закупуване на български предприятия от руски фирми и така заплашил националната сигурност. Любопитен факт е, че всички документи бяха на руски с едно изключение -  справка, отнасяща се до оръжейната фирма "Дунарит", която е обект на множество бизнес интереси и задкулисни скандали. Накрая стана ясно, че на двама руски граждани, с които Малинов е поддържал връзка - Леонид Решетников и Константин Малофеев, е забранено да влизат в България в следващите 10 години. Единият е бивш началник в руското разузнаване, другият - руски милиардер.

Според "Свободна Европа" именно шпионското дело е изиграло

 

ключова роля за поканата към тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров,

 

неговия тогавашен заместник Иван Гешев и ръководителите на ДАНС, на военното и на външнополитическото разузнавания през октомври  м.г. да посетят САЩ. Приоритетна тема от американска страна е било "чуждестранното зловредно влияние", което се свързва с подкрепяни от Кремъл дейности на територията на България. 

Почти веднага след завръщането на групата от САЩ прокуратурата обяви, че руски дипломат е уличен в шпионаж, тъй като е пробвал да събира класифицирана информация за България, НАТО и ЕС от български граждани, включително и от държавен служител. В случая странното бе, че информацията до медиите беше подадена от прокуратурата, а не от външно министерство, каквато е обичайната практика. Уличеният се оказа първи секретар в руското посолство. След кратки дипломатически игри и закачки стана известно, че той е напуснал страната със самолет в посока Москва.

По същото време стана ясно, че България е отказала достъп до страната на лицето, което Русия е номинирала за ново военно аташе у нас. Като причина е било посочено, че той е в забранителен списък на ЕС.

В разгара на тези скандали обвиняемият Николай Малинов се оказа в Москва, за да бъде награден с орден лично от Владимир Путин. Той  се завръща в страната в указания в съдебното определение срок и не създава никакви проблеми за разследването. Прави впечатление, че

 

прокуратурата се възмути едва когато Малинов вече бе в Москва,

 

въпреки че е била наясно с действията на съдията от самото начало.

Самият Малинов разказа, че Путин му благодарил за това, което прави у нас, и го посъветвал да бъде търпелив и да прояви разбиране, защото българските власти били под "много силен натиск". Говорителят на Путин Дмитрий Песков пък директно предупреди, че ще има "твърде пагубни последствия", ако Малинов бъде преследван заради награждаването му с руски орден "Дружба". "Разчитаме хора като него да получат възможност да работят и занапред в руслото на развитието на приятелските, отдавнашни, исторически отношения между народите на двете ни страни", подчерта той.

Оттогава до днес не е известно да има напредък по шпионското дело. Не е ясно само Малинов ли е обвиняем или има и други, има ли по-солидни доказателства за шпионаж от пуснатите в публичното пространство доклади и разсъждения, нито дали е готов обвинителният акт. Единственият сигурен резултат е, че благодарение на това дело, Цацаров и Гешев стигнаха до САЩ, а пък Борисов се добра до среща с американския президент Доналд Тръмп. 

Още по темата