Медия без
политическа реклама

Дело за руски шпионаж е спряно заради изборите

Шефът на "Русофили" Николай Малинов е кандидат за депутат в София и Бургас

Николай Малинов с Владимир Путин
ТАСС
Николай Малинов с Владимир Путин

Делото за шпионаж в полза на Русия, по което подсъдим е шефът на партия "Русофили" Николай Малинов, е спряно заради предсрочните парламентарни избори. Това установи проверка на "Сега" в съдебните регистри.

Николай Малинов, който е санкциониран от САЩ по закона "Магнитски" е кандидат за депутат от името на коалицията, в която участва неговата партия - "Неутрална България". В нея освен "Русофили за възраждане на отечеството" са и Комунистическа партия на България, БКП и Партия на Българските комунисти. Малинов е водач в бургаската листа, както и в 25 МИР в София. Кандидатите за народни избраници имат имунитет до изборите, който може да бъде свален с решение на ЦИК. Тъй като шансовете Малинов да попадне в парламента клонят към нула, след вота на 9 юни процесът срещу него ще може да продължи.

Малинов беше арестуван през 2019 г. и обвинен в шпионство и за организиране на престъпна схема за пране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната сигурност на България. После той беше пуснат под гаранция от 50 000 лв. със забрана да напуска страната.

Делото срещу него започна в спецсъда, а след като той беше закрит - беше прехвърлен в Софийския градски съд. 

Прокуратурата твърди, че той се е "поставил в услуга на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна". Малинов твърди, че обвинението срещу него е политическо и той няма как да е издавал секретна информация, защото не е имал достъп до такава. 

Според разследващите Малинов е работил с близките до бившия генерал от КГБ Леонид Решетников организации "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания. От прокуратурата обясниха тогава, че Малинов е приемал задачи срещу заплащане, свързани с влияние върху вътрешната политика на България, а в докладна записка от Малинов на руски език той пишел за "необходимата геополитическа преориентация на България".

Няколко месеца след като беше арестуван, Малинов получи разрешение да пътува до Русия от спецсъдията Андон Миталов. Целта на пътуването му беше да получи орден лично от президента Владимир Путин. Впоследствие Вашингтон обяви, че санкционира съдия Миталов и семейството му за корупция и им забранява да влизат в САЩ. Правосъдният министър по това време Данаил Кирилов предложи магистратът да бъде уволнен, но това не се случи. След закриването на спецсъда Миталов беше преназначен в Софийския окръжен съд.