Медия без
политическа реклама

Подсъдимият за шпионаж шеф на движение "Русофили" се срещна с Лавров

Делото срещу Николай Малинов продължава тази седмица

Николай Малинов и Сергей Лавров са се разбрали да се виждат редовно.
https://rusofili.bg/
Николай Малинов и Сергей Лавров са се разбрали да се виждат редовно.

Подсъдимият за шпионаж шеф на Национално движение "Русофили" и на партия "Русофили за възраждане на Отечеството" Николай Малинов се е срещнал в Москва с руския външен министър Сергей Лавров. Срещата е била на 21 октомври, става ясно от сайта на "Русофили".

Тази седмица в Софийския градски съд трябва да продължи делото срещу Малинов. То е във фаза "разпит на свидетели" и за четвъртък са призовани трима.

През септември 2019 г. прокуратурата шумно обяви, че е задържала председателя на Националното движение "Русофили" Николай Малинов. След като изкара няколко часа в ареста, Малинов излезе срещу 50 000 лв. парична гаранция и обвинение в шпионаж в полза на руски организации и руски граждани. Доказателствата по делото, разпространени от прокуратурата, се оказаха куп материали за връзките между Русия и България, по които работил Малинов. Прокуратурата обяви, че той правел схеми за закупуване на български предприятия от руски фирми и така заплашил националната сигурност. Любопитен факт е, че всички документи бяха на руски с едно изключение -  справка, отнасяща се до оръжейната фирма "Дунарит", която е обект на множество бизнес интереси и задкулисни скандали. Накрая стана ясно, че на двама руски граждани, с които Малинов е поддържал връзка - Леонид Решетников и Константин Малофеев, е забранено да влизат в България в следващите 10 години. Единият е бивш началник в руското разузнаване, другият - руски милиардер.

Тъй като прокуратурата не внесе делото срещу Малинов до 18 месеца, от 10 март м.г. е без мерки - отпадна наложената му парична гаранция, както и забрана му напуска България. Те не могат да бъдат наложени наново без законови основания за това. Пред "Сега" неговият адвокат Димитър Вълчев обясни, че Малинов ще се яви в четвъртък за заседанието на съда, както се е явявал всеки път.

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Николай Малинов за шпионаж.

Според съобщението на "Русофили" за срещата на Малинов с Лавров, разговорът им е бил продължение на този от септември. "Основната тема на разговора бяха възможностите на русофилските организации да съдействат за изграждането на пълноценен и позитивен образ на Русия; да помагат за утвърждаването на историческата памет в подкрепа на позитивни отношения между българския и руския народи; да се включват активно в диалога с неправителствени и политически организации в рамките на възможната и необходима "народна дипломация", гласи съобщението.

Според Лавров "неправителствените организации по света с позитивно отношение към Русия могат да направят много по посока на утвърждаването на многополюсния свят, чиято основа, философия и цел е добронамереното и конструктивно сътрудничество между народите".

ОТ АРХИВА

Пътуване на Малинов до Русия през 2019 г., след обвинението му в шпионаж, предизвика скандал в България. В края на 2019 г. стана ясно, че спецсъдията Андон Миталов е разрешил на Малинов да пътува до Русия, без да е искано преди това разрешение от прокуратурата. После Държавният департамент на САЩ да наложи забрана за влизане в страната на съдия Миталов и членовете на семейството му с мотив, че съдията е "замесен в сериозна корупция". Това беше първият случай, в който българин е санкциониран от САЩ. В крайна сметка съдия Миталов не бе наказан дисциплинарно, тъй като не се събра мнозинство в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Помните ли санкционирания от САЩ за "сериозна корупция" спецсъдия Андон Миталов? Сигурно не. Добре е обаче да не го забравяме, защото на фона на неговия случай наложените година по-късно санкции по закона "Магнитски" изглеждат вече като гледан филм.

 

Още по темата