Медия без
политическа реклама

Обвинен за руски шпионаж брани ПСА в съда

Във ВАС има 6 жалби срещу решението на правителството да промени статута на спорния Паметник на Съветската армия

17 Авг. 2023Обновена
Някои разпънаха палатки пред ПСА, известен в София като МОЧА, а други са пуснали жалби в съда.
Илияна Димитрова
Някои разпънаха палатки пред ПСА, известен в София като МОЧА, а други са пуснали жалби в съда.

Политическа партия "Русофили за възраждане на Отечеството", чийто почетен председател е подсъдимият за шпионаж в полза на Русия и санкциониран от САЩ по закона "Магнитски" Николай Малинов, е една от организациите, които са атакували в съда правителственото решение за промяна на статута на Паметника на Съветската армия (ПСА).

За шестте жалби първо писа EURACTIV България. "Сега" също ги откри в регистъра на Върховния административен съд. По една от тях вече е образувано и дело.

На 2 август правителството реши да обяви паметника за имот частна държавна собственост. Дотогава той беше публична държавна собственост. Промяната на статута се очаква да улесни демонтирането на паметника, известен в столицата и като МОЧА - монумент на окупационната червена армия.

По жалбата на русофилите съдът е разпоредил да се прати копие на Министерския съвет и да се изиска цялата преписка по деактуването на паметника. Това се е случило и с жалбата на "Независимо сдружение Екогласност". 

Друга жалба е от Николай Белалов, който се представя за председател на Дискусионен клуб за социална и местна политика. ВАС обаче оставя тази жалба без движение, като обяснява, че не става ясно в какво качество е подадена от Белалов.

Според справка във фирменото досие на сдружението, лицето Н. Белалов не го представлява и не е сред лицата, вписани като управители. Освен това по делото няма документ за платена държавна такса, става ясно от разпореждането на съда. Белалов има 7 дни да оправи пропуските си по жалбата. В противен случай тя ще бъде оставена без разглеждане, а образуваното производство ще бъде прекратено.

Жалба има и от Борис Цветков, председател на Градския съвет на Българския антифашистки съюз. И тази жалба има проблемите на третата и е под риск да не бъде разгледана - Цветков не фигурира във фирменото досие на сдружението и не е платена държавната такса от 10 лева.

Решението на правителството от 2 август е оспорено и от инж. Т. Тодоров. По нея вече е образувано и дело, се вижда в деловодството на съда.

За последната засега - шеста жалба, подадена на 14 август, ВАС още няма разпореждане, затова в регистрите не се вижда от кого е подадена.

Решението за промяна на статута на ПСА, който се намира в Княжеската градина в центъра на София, беше взето по предложение на областния управител Вяра Тодева.

Наскоро Столичният общински съвет поиска премахването на монумента от центъра. С гласовете на ГЕРБ, "Демократична България", Борис Бонев от "Спаси София" и ВМРО съветът възложи на кмета Йорданка Фандъкова да поиска от Тодева да премести паметника извън центъра на града. Съветниците от "Атака" се въздържаха, а тези от БСП бяха против.

След решението за деактуването областната пусна съобщение, от което се разбра, че преместването изобщо няма да стане тази година.

Националната галерия отговорила, че евентуално експониране на елементи от монумента в Музея за изкуството от периода на социализма ще е възможно след изготвянето на множество допълнителни експертни оценки и анализи.

"Необходим е геофизически и геологически анализ на терена и подземната му част, за да се прецени дали монументът може да бъде стабилно поставен. Необходим е и инженерен проект. По данни от Националната галерия, към момента не са ясни точният диаметър и точното тегло на част от орнаментите на паметника – данни, които задължително трябва да присъстват в проектната документация за изграждането на "Паметника на Съветската армия", съобщи областната управа.

Необходимите книжа обаче не са открити и ще трябва да бъдат възстановени по специална процедура.

Областната администрация не може да се ангажира с конкретен срок за финализиране на проекта в рамките на тази година, гласеше още съобщението.

Междувременно защитниците на паметника в лицето на Мая Манолова от "Левицата", БСП и "Възраждане" опънаха няколко палатки в Княжеската градина, за да бранят спорния монумент. Преди ден обаче кметът на район "Средец" Трайчо Трайков обяви, че е поискал писмено от общинската дирекция "Сигурност" към Столична община да премахне четирите плажни палатки. Мотивите са, че Мая Манолова няма разрешение за разпъването на палатковия лагер.

Освен това от администрацията на "Средец" за пореден път са поискали от областния управител на София да сложи огради около паметника, защото е опасен за минаващите. "Вече е изпратено на областния управител с предписание за незабавни мерки за ограничаване на достъпа на граждани в близост до съоръжението, чрез поставяне на строителна ограда и демонтиране на опасните елементи. Имам уверението на г-жа Тодева, че поверената ѝ администрация ще реагира адекватно, за разлика от всички предишни случаи, когато подобни предписания, актове и заповеди са игнорирани или обжалвани по съдебен ред и не са изпълнявани, дори когато съдът е потвърждавал основателността им", коментира Трайков.

 

ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗАБАВЯНЕТО

Граждани се събраха на демонстрация пред сградата на областния управител на София. Събитието бе организирано от БОЕЦ във "Фейсбук" под наслов „Демонтаж на МОЧА. Продължаваме“. От БОЕЦ обавиха, че представят план за демонтаж на паметника и същевременно блокират входа на областната управа.

Присъстващите развяваха българското знаме и плакати с надписи „Бутай МОЧА“ и „МОЧА bg поzор“.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата