Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ваня Григорова: Нали няма да ме карате и дрегер на г-н Сидеров да държа?

Кандидатът за кмет на София не знае кои са ѝ дарителите и не се вълнува от миналото на подкрепилите я партии

07 Ноем. 2023
Илияна Димитрова
След балотажа Ваня Григорова заряза възпитания тон

Загубилата балотажа за кмет на София Ваня Григорова не знае не само чий е Крим, но и кои са ѝ дарителите. Тя не се вълнува от миналото на подкрепилите я партии и политици, не се притеснява да употребява вулгаризми в тв ефир и обвинява медиите в манипулации, само защото съобщават неудобни за нея факти. Григорова не е съвсем наясно и защо оспорва резултата от балотажа. Това стана ясно от интервюто ѝ за bTV тази сутрин.

Ваня Григорова много се раздразни от въпроса как се отнася към факта, че едно от движенията, които са я издигнали за кмет - "Русофили за възраждане на Отечеството", се ръководи от санкционирания по закона "Магнитски", подсъдим за шпионаж и награден лично от руския президент Владимир Путин Николай Малинов.

"Аз не отговарям за миналото на другите. Мен Путин не ме е награждавал. Нали няма да ме карате да държа и дрегер на г-н Сидеров, за да продължавам да се обяснявам за подкрепата", скара се тя на водещите. Григорова заяви, че издигналите я партии само я подкрепят, но тя не е свързана с тях и не е дори член на партия. Сред партиите, които подкрепят Григорова, са и БСП, БКП, Партия на българските комунисти, "Левицата", "Атака", "Алтернативата на гражданите". 

Григорова не знае и кои са ѝ дарителите за кампанията, защото не била счетоводител. Затова и не ѝ се е налагало да връща дарители. "Аз сама си определях политиката, която ще защитавам, има си счетоводители, които ще напишат отчета за даренията", отсече тя.

В интервюто  на Григорова ѝ се наложи да отговаря на въпроси относно закупуването на имот, близо до Равно поле на цена от 5 евро на квадратен метър, върху който строи семейна къща. Тя обяви, че е купила имота само за 10 000 лв., защото било в промишлен район, без ВиК, без регулация.

„В кв. „Верила“ е промишлена зона, където няма водоснабдяване и канализация. А в bird.bg е написано, че имотът ми е до голф игрища. Такива има в Равно поле, което на километри от „Верила“. Моят район е заобиколен от промишлени сгради, складове и фирми", твърди тя.

За къщата бил изтеглен жилищен кредит от 340 000 лв., който тя и мъжа ѝ ще изплащат 30 години. На въпрос какви доходи са декларирани, че ѝ е даден такъв кредит, Григорова обясни, че с мъжа ѝ получават по 2000 лв. и било естествено, когато вноската е 1450 лв, банката да отпусне парите, защото тя е по-малко от 50% от дохода.

Григорова се опита да отклони разговора с възмущение как медии писали, че носи бижу за 5000 лв., а то струвало само 80-100 лв. На забележката на водещите, че тя също се е използвала този подход, като се занима в дебата на кандидат-кметовете с часовника на кандидата на "Възраждане", който се оказа, че не е толкова скъп, колкото тя твърди, Григорова отвърна, че това е станало в момент, в който той я нападал словесно.

Григорова бе много възмутена и че са публикувани статии, че тя печели в ромските махали. Точно по този повод тя написа и груб пост във "Фейсбук", който яростно защити по БТВ, използвайки вулгаризми. "Тези хора буквално в изборния ден публикуват неща, които целят да накарат хората да не гласуват. Когато аз печеля в 13 столични района, а те публикуват съобщения, че Ваня Григорова печели в ромските махали, това е нарушение", смята тя.

Факт е обаче, че Григорова печели доста уверено в ромските квартали в София и че гласовете, които на първия тур са отишли за кандидата за кмет на  ГЕРБ Антон Хекимян, са се прелели на втория към нея. Тя обаче смята, че гласовете за Хекимян не са били искрени, докато нейните са, защото е обиколила кварталите и е "стиснала над 5000 ръце".

"Ако Васил Терзиев стане кмет на София, това ще стане с изнасилването на Бойко Борисов и с пасивната подкрепа на Костадин Костадинов и "Възраждане". Ако някой трябва да се обяснява за подкрепа на Путин, нека да се обяснява Терзиев“, контраатакува Григорова. 

„Не приемам резултата за окончателен и няма как да знаем кой е кмет на София, докато съдът не реши - каза още тя. - Когато има фотофиниш, всеки глас е важен и затова нашите юристи пишат в момента жалбата до съда, като описват в нея многото сигнали за нарушения на изборното законодателство". По нейни думи ситуацията била като във футбола - като има съмнение за засада се гледала системата ВАР. 

Тя обаче се оплете в обясненията кое точно оспорва в изборите, като накрая прехвърли всичко на юристите си и на бивш зам.- министър на електронното управление, който твърди, че има основания за оспорване.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?