Quantcast

Медия без
политическа реклама

Санкционираният от САЩ български съдия остана ненаказан

ВСС не наложи дисциплинарна санкция на магистрата Андон Миталов

31 Авг. 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд, който беше санкциониран от САЩ заради корупция, няма да бъде наказан, тъй като днес съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не успя да достигне до решение с мнозинство от 8 гласа "за", съобщава lex.bg

Дисциплинарното производство срещу Андон Миталов беше образувано в началото на миналата година по предложение на тогавашния министър на правосъдието Данаил Кирилов, който поиска неговото уволнениe. То беше вследствие на решението на Държавния департамент на САЩ да наложи забрана за влизане в страната на Андон Миталов и членовете на семейството му с мотив, че съдията е „замесен в сериозна корупция“. Това беше първият случай, в който българин е санкциониран от САЩ.

Името на Миталов стана известно и покрай случая с шефа на движение „Русофили“ Николай Малинов, който е обвинен в шпионство. В края на 2019 г. стана ясно, че Миталов е разрешил на Малинов да пътува до Русия, без да е искано преди това разрешение от прокуратурата.

Заседанието на съдийската колегия на ВСС днес беше закрито. Преди да пристъпи към гласуването, съдебните кадровици дебатираха за това дали е допустимо производство, отнасящо се до правораздавателната дейност на съдия Андон Миталов. С 6 на 4 гласа мнозинството в колегията е решило, че такова е допустимо.

После е имало гласувало по предложението на дисциплинарния състав Миталов да не бъде наказван като гласовете са се разделили 5 на 5. Второто предложение е било той да бъде наказан като то е било подкрепено от шестима от членовете на съвета, а четирима са били против. Според Закона за съдебната власт решенията на Съдийската колегия по дисциплинарните производства се взимат с най-малко 8 гласа „за“. Т.е. днес кадровиците не успяха да решат дали да накажат Миталов или не.

За повечето българи името на родения на 19 април 1960 г. съдия Андон Георгиев Миталов е абсолютно неизвестно. В медиите няма дори негова снимка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Прокуратурата: Защо нас питате дали разследваме съдия Миталов?

Лозан Панов опроверга, че САЩ са дали секретни данни съдия Миталов

Още по темата