Медия без
политическа реклама

Сачева отново се провали с помощта за родители

При над 15 000 деца в карантина, пари за принудителен отпуск са получили едва 49 семейства

13 Ноем. 2020
Деница Сачева
БГНЕС
Деница Сачева

Твърденията на премиера Бойко Борисов и министрите му, че за всички има подкрепа в трудните времена на корона кризата отново бяха опровергани от действителността. На книга държавата въведе помощ от 610 лв. за семейства в принудителен отпуск за гледане на дете до 14-годишна възраст в карантина. На практика тя е стигнала само до 49 семейства, т.е. трудно може да се говори, че такава мярка въобще съществува. Тепърва социалното министерство ще поправя грешката си да заложи твърде строги критерии за получаването на помощта, като разшири нейния обхват. Това се разбра от отговор на социалния министър Деница Сачева на парламентарен въпрос.

Провалът тази есен е повторение на провала от пролетта, като социалното министерство така и не се поучи от грешките си в началото на кризата. И тогава бяха спуснати невъзможни условия за получаването на нищожните 375 лв. помощ от родители, които буквално месец от началото на извънредното положение трябваше да са изчерпали целия си платен годишен отпуск и да са изкарали един месец неплатен, за да получат парите. Единици успяха да получат такава сума.

През август социалното министерство даде надежда, че този път ще подкрепи наистина родителите в безизходица. Новата мярка предвиждаше семейства с деца до 14 години да имат право на 610 лв. месечна помощ, ако трябва да гледат дете в карантина, но не могат да работят дистанционно и нямат възможност да ползват платен отпуск. За пръв път в тази мярка бяха включени и семействата, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица, както и тези, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, но не могат да работят поради въведените ограничения. Сложи се обаче доходен критерий - средномесечният доход на член от семейството да бъде по-нисък или равен на минималната заплата. Бяха заделени 85 млн. лв., които както се случи и с мярката 60/40, очевидно остават неусвоени.

Въпреки че към момента над 15 000 деца са в карантина, от началото на септември досега само 252 семейства са поискали подкрепа. От тях на условията за дохода са отговорили само 49. Затова сега социалното министерство вече обещава да увеличи доходния критерий на 150% от минималната заплата, т.е. 915 лв. на член от семейството. Това ще стане евентуално следващата седмица.

АБСУРД

Тази пестеливост към семействата, които търпят ударите на кризата, силно контрастира с щедростта, която правителството проявява към ресторантьорите - за разлика от десетки граждани, обречени на 12 лв. дневно обезщетение за безработица, служителите на барове и дискотеки ще получават по 24 лв. дневно за това, че не работят. Това обезщетение не е обвързано с осигуряване, т.е. отново се поражда абсурдът едни хора да получават по-малко въпреки осигуровките си, а държавата да възнаграждава безусловно един от най-сивите сектори в икономиката.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата