Quantcast
Руското посолство се подигра на уволнения шеф на разузнаването | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Руското посолство се подигра на уволнения шеф на разузнаването

Радев финализира махането на разузнавача, който говореше за импийчмънт
Обновена
26 029
 БГНЕС
Атанас Атанасов

Руското посолство в България публикува позиция на фейсбук страницата си, в която открито се подиграва на отстранения шеф на българската Държавна агенция "Разузнаване". Причината е изказването му, че зад уволнението му стои "дългата ръка на Кремъл".

"Уважаеми господа, за какви ги мислете гражданите на България ако смятате, че в тези плоски клишета някой все още би могъл да повярва? Ако сте склонни да обвинявате в несполуките си руски спецслужби, удивително е как с толкова несериозен и непрофесионален подход изобщо успяхте да работите в такива важни за държава ведомства", пише в коментара на посолството на Русия.

Там се казва още, че "успешната борба с руските шпиони съществува единствено в болните фантазии" на бившия шеф на разузнаването Атанас Атанасов. "Тук по-скоро става дума за героическата борба със здравия смисъл, в която еднозначно печелите. Напомняме, че Русия е отговорен, равноправен и конструктивен партньор, който не се занимава с груба намеса във вътрешните работи и с прокарване на своите интереси с помощ на съмнителни санкции. Стигаме до извода, че някои просто нямат смелост да признаят, че всички тези антируски нелепици не принасят на България за нищо добро", заявява Руското посолство.

 

🇧🇬 За пореден път ставаме свидетели на забавно поведение на загубили постове си български длъжностни лица, които...

Posted by Посольство России в Болгарии on Friday, June 18, 2021

Президентът Румен Радев освободи председателя на Държавна агенция „Разузнаване" Атанас Атанасов и назначи на негово място Антоан Гечев. Указите бяха публикувани днес в „Държавен вестник“. Действията на президента са формално продължение на обявеното преди два дни от служебното правителство отстраняване на Атанасов. Според кабинета Атанасов не е предоставял на президента "еднаква по обем и съдържание разузнавателна информация, каквато са получавали председателят на парламента и премиера". Любопитно е, че макар разузнавачите да са тихи по принцип, отстраненият началник реагира с куп наговорени неща пред медиите. Атанасов дори каза, че заради указите, които издавал Радев, имало основания да се поиска процедура по импийчмънт. 

Новият шеф Гечев е бил заместник-директор на служба „Военна информация“ от 2018 до 2020 г. Той е магистър по „Военно дело“.

Още по темата: 

 

Още

Депутатът Пламен Николов е вторият кандидат за премиер на Трифонов

30.07.2021

Обновена

11502
Радев връчва мандата на ИТН днес

30.07.2021

Обновена

5933
Радев се е запътил да оглави „Демократична(та) България“

28.07.2021

ДИЯН БОЖИДАРОВ

21012