Quantcast
Руското посолство нападна американското заради корупцията в България | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Руското посолство нападна американското заради корупцията в България

Дипломатите на Москва безпрецедентно защитават родни политици и магистрати от констатации на САЩ
12 797

Руското и американско посолства в София влязоха в задочен диалог за българската корупция. В петък посолството на Русия изненадващо пусна пост във Фейсбук, в който защитава български политици и магистрати от американските критики. 

"Обърнахме внимание на скорошното изказване на колеги от Посолството на САЩ в България за неспособността и липсата на политическата воля на българските власти да се справят с корупцията в страната. Коректността и уместността на острите бележки във връзка с чувствителни за българското общество въпроси, особено в навечерието на парламентарните избори, предизвиква големи съмнения. Смятаме, че подобни менторски изявления, както винаги без конкретни доказателства, де факто хвърлят сянка както върху политически дейци, така и на функционерите на правосъдната система на Република България", пишат от руското дипломатическо представителство. 

 

Обърнахме внимание на скорошното изказване на колеги от Посолството на САЩ в България за неспособността и липсата на...

Posted by Посольство России в Болгарии on Friday, January 29, 2021

Повод за реакцията на Русия очевидно са изявленията на юридическия съветник към посолството на САЩ в София Джесика Ким по време на онлайн дискусия, организирана от Атлантическия клуб. Тогава тя обяви: "Липсата на отчетност и контрол върху главния прокурор е предизвикателство, с което България трябва да се справи. Но справянето само с него няма да реши проблемите на страната. Той трябва да бъде решен паралелно с останалите предизвикателства, изброени от Европейската комисия в доклада за върховенството на закона - липсата на медийна независимост, обвързаностите между властите, съставът и структурата на Висшия съдебен съвет".

Според нея в страната е отслабена възможността да разследва корупцията, като основната причина за това са олигархичните влияния и липсата на медийна свобода. “За да достигне България пълния си потенциал, лидерите ѝ трябва да зачитат върховенството на закона", посочи Ким. И подчерта, че правителствата системно са разчитали на това да разтълкуват даден доклад като добър и да кажат, че ситуацията се подобрява. "Корупционната пандемия не може да се лекува с еднократна или двукратна ваксинация. Лидерите на България трябва да подкрепят това, че никой не е над закона, включително и те самите. Те трябва да гарантират, че реформите следват тези принципи", каза американката. По думите ѝ липсва политическа решителност за присъди за корупция. “ А българските лидери знаят какво е необходимо за истинска промяна, но много малко е направено, за да се постигне", твърди тя.

"Въпросът на корупцията във висшите ешелони на властта все още съществува дори в «най-демократичните» страни по света (няма да си спомняме, например, за някои сюжети от «украинското досие» на действащото ръководство на САЩ). Мирише на лицемерие, нали така?", пишат сега от руското посолство. 

Интересно е, че точно руската дипломация защитава политически дейци и функционери на правосъдната система, след като именно те изгониха вече 6 руски дипломати за шпионаж. И при всеки отделен случай американското посолство пускаше съобщения, в които приветстваха действията на българските власти.

Сегашната руска реакция е безпрецедентна и с тона, и по отношение точно на темата с корупцията, както и със защитата на българските власти. До този момент е имало размяна на позиция по военни или енергийни въпроси, но обичайно в изключително дипломатичен тон. 

Възможно е новото поведение да е свързано, както и с идването на нов руски посланик, така и с предстоящо развитие точно на енергийни и военни проекти.

 

 

Още

Страсбург: Русия е отговорна за отравянето на Александър Литвиненко

21.09.2021

Обновена

2129
ЕС подкрепи Франция в скандала с подводниците

21.09.2021

385
Убитите при стрелбата в университет в Русия се оказаха 6 (видео)

20.09.2021

Обновена

3466