Медия без
политическа реклама

Румен Радев: Служебният кабинет да стане редовен е само теория

ИТН да се поучи от Иван Костов, съветва Татяна Дончева

17 Юли 2021Обновена
Илияна Кирилова

"Крайно време е партиите да поемат политическа отговорност. Този път те нямат право на грешка. Обществото ни очаква от партиите, които се обявиха срещу порочния управленски модел, да представят в диалог конкретни решения, а не оправдания". Това коментира пред журналисти във Варна президентът Румен Радев по повод предстоящото връчване на мандат и новия опит за съставяне на правителство от първата по резултат партия - "Има такъв народ". 

"Съставянето на кабинет, който да се ползва с доверието на хората, изисква отговорност и усилена работа, откритост и конструктивен диалог, изисква почтеност и морални принципи", коментира Радев. Той допълни, че ще започне консултациите с парламентарно представените групи възможно най-бързо, но кога ще връчи първия проучвателен мандат зависи от партиите. 

Според президента служебното правителство изпълнява добре задачата си за демонтаж на порочните управленски модели и работа в интерес на обществото. "Ако се стигне до нови избори и ново служебно правителство, мое право е да посоча състав на кабинет. Ако се предложи от партиите този служебен кабинет да продължи като редовно правителство, това е съвсем друго", коментира още Радев. Според него номиниране на служебния кабинет като редовно правителство звучи добре само като теория. "Но редовният кабинет означава ясна политическа отговорност от партиите. Партиите трябва да излъчат ясни политически позиции, чрез позициите, които те определят. Крайно време е партиите да поемат политическа отговорност, хората не гласуват за този служебен кабинет", заяви Румен Радев.

Междувременно съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира пред Дарик радио, че партията е готова на разговори с "Има такъв народ" по политики и може да даде подкрепа без участие на нейни представители в бъдещо правителство. "Демократична България" е готова, без да поставя искания за свои представители в правителство, да разговаря с първата по резултат формация "Има такъв народ" за конкретни политики и ясно конфигуриране на парламентарната формула, която ще застане зад това управление. За мен е важно да успокоим нещата и да се върнем към минимални добри обноски. Има хора, които се кефят на шоуто, но има много по-голяма група хора, които изпитват отвращение и това убива демокрацията", коментира Иванов. "Да се върнем към процедурата и нейния смисъл. Може да изключим изобщо наши представители, за да няма опошляване.  Въпросът е за какво управление ще гласуваме", допълни той. 

А Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън", призова партията на Слави Трифонов „Има такъв народ” да бъде по-диалогична и да не поставя ултиматуми и неизпълними условия към другите политически формации. Тя даде за пример Иван Костов, който през 1997 г. печели предложи декларация за национално съгласие, въпреки че СДС разполагаше с комфортно парламентарно мнозинство от 147 гласа.  Тази декларация беше водеща в продължение на 2-3 години, припомни си Дончева и посъветва следващият парламент да формулира приоритети, по които да работи. 

Тези национални приоритети трябва да се проговорят и с БСП и с ДПС - независимо, че от "Демократична България" декларират, че всякаква форма на комуникация с ДПС е недопустима, убедена е новоизбраната депутатка на ИМВ.  Според нея тези формации имат влияние и не бива да бъдат поставяни в ситуацията да пречат, защото са притиснати до стената. 

"В политиката грубото натискане върху ските води до падане. Винаги има нужда от съюзници", обобщи Татяна Дончева.

Според нея има мегдан за идеята за  "копиране" на служебния кабинет в бъдещо правителство, но частично защото сред служебните министри има добри и не толкова добри попълнения. Подкрепата и общественото одобрение към служебния кабинет е заради линията, която следва - на безкомпромисно разчистване на терена. На ревизия, на разчистване, на кадрови промени, на наследството на ГЕРБ, изваждане на уродливите икономически практики, заобикаляне на обществените практики. Какъвто и състав да има новото правителство, то трябва да продължи тази линия. Какво по-естествено, ако част от министрите останат?, риторично попита Дончева.

 

Последвайте ни и в google news бутон