Медия без
политическа реклама

Румен Радев обвини властта в режисиране на провокации на протеста

Дълг на всеки български гражданин е да каже "не" на насилието, репресието и беззаконието, обяви президентът

03 Септ. 2020ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Според държавния глава проектът за нова конституция се прокарва със "силата на парите".

Президентът Румен Радев пряко обвини управляващите, че стоят зад провокаторите, които причиниха размирици по време на протестите в центъра на София на 2 септември.

"През изминалото денонощие властта режисира провокации, които дадоха повод за масово и несъразмерно полицейско насилие над протестиращите и журналисти", заяви държавният глава в специално обръщение.

В същото време, каза Радев, се "търгува парламентарна подкрепа за приемането на новата конституция", предложена от ГЕРБ. "Опитът да се прокара нелепа, но угодна за статуквото конституция със силата на парите и под заслона на полицейските щитове, е престъпно посегателство към бъдещето на България", смята той.

Той възнегодува и срещу повторното приемане в парламента на поправките в Закона за подземните богатства, с които максималният срок, в който находища могат да се отдават на концесии, може да се удължава до 60 години. Както и срещу промените в Изборния кодекс, засягащи машинното гласуване.

"Действията на управляващото мнозинство задълбочават кризата и превръщат България в заложник на собственото му политическо оцеляване. Затова призовавам и протестиращите, и органите на реда да запазят спокойствие и да не позволяват да бъдат въвличани в сценарий за оцеляването на компрометираната от корупция и насилие власт", допълни президентът.

По думите му протестът е "единствено възможното и оправдано гражданско действие срещу похищаването на демокрацията". "Дълг на всеки български гражданин е да каже "не" на насилието, репресието и беззаконието. Незабавната и безусловна оставка на кабинета е единственият изход от кризата", заключи Радев.

Още по темата