Quantcast

Медия без
политическа реклама

Румен Радев не предвижда отлагане на парламентарните избори

По-рано говорителят на ЦИК посочи, че съществува такава възможност заради пандемията

03 Дек. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Миналата година президентът инициира среща с ЦИК, вероятно сега ще му се наложи да го направи отново

Президентът Румен Радев засега няма намерение да се възползва от конституционното си правомощие да отложи изборите за по-късна дата.

"Държавният глава Румен Радев не предвижда отлагане на предстоящите парламентарни избори. Президентът очаква отговорните институции да създадат всички необходими условия за прозрачен, честен и безопасен за здравето на гражданите изборен процес." Така коментираха темата от прессекретариата на "Дондуков" 2 пред "Сега".

По-рано сутринта говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева допусна, че, ако не се подобри ситуацията с пандемията, може да има отлагане на изборите с до два месеца: “Но това е компетенция на президента. Датата може да варира в рамките на 2 месеца, или тези през март да се преместят най-късно в края на май”, посочи Цанева пред bTV.

В конституцията е записано, че избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното. Опозиционни политици като Мая Манолова допуснаха, че управляващите се надяват на това, за да удължат престоя си във властта.

НЕЯСНОТИ И ОПАСЕНИЯ

“Не можем да отговорим как ще гласуват хора под карантина засега.  Ще се мисли за това, ако пандемичната обстановка продължи”, каза Таня Цанева пред „Тази сутрин".

“Според Изборния кодекс с подвижни урни могат да гласуват само хора с трайни увреждания. COVID не е такова увреждане. Все пак имаме доста време до края на март, когато ще се знае каква е степента на развитие на пандемията. Надяваме се, че ще е отшумяла дотогава“, обясни тя.

Тя призна, че може да има и проблем с набиране на членове на Секционни избирателни комисии заради страха от коронавируса.

Цанева обясни, че има възможност изборният ден да започне с два часа по-рано, или в 5 сутринта, за да се избегне струпването на хора.

Машините за гласуване ще са 9600 за около 300 избиратели. Няма да се подменят при повреда в изборния ден, защото са програмирани за определената секция. Гласуването в чужбина ще бъде решено спрямо подадените заявления и там, където е нужно, от позволението на дадената страна, което ще зависи и от обстановката.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?