Quantcast

Медия без
политическа реклама

Румен Радев: Може да претендираме за среща Путин-Зеленски

Украинските бежанци от български произход трябва да са част от демографската ни политика, обяви държавният глава

11 Март 2022
Архив ЕПА/БГНЕС

Президентът Румен Радев даде да се разбере, че България ще иска да е домакин на среща между украинския президент Володимир Зеленски и руския му колега Владимир Путин.

"Логично е да има среща между президентите на Русия и Украйна. Надявам се тя да стане. От двете страни все повече осъзнават, че войната не е решение. България има основание да претендира да бъде място за едни такива преговори, но това трябва да стане в координация с Европейския съюз", обяви Радев в отговор на журналистически въпрос дали страната ни би била посредник за среща между лидерите на двете страни в конфликта. Той каза това след посещението си на граничния пункт Дунав мост и кризисния център с настанени украински граждани в Русе.

Радев обяви, че настоява за изграждане на единна национална система за управление при кризи, която да е работеща и да включва ясно определени ангажименти както на институциите, така и на гражданите. След срещата си с бежанци от Украйна президентът каза: „Голяма част от тези хора са с български произход и очаквам по най-бързия начин да бъде решен проблемът с бързото издаване на документи за самоличност на хора от нашата историческа диаспора. Трябва да го направим. Те трябва да имат възможност да се включат активно в пазара на труда, да ползват образование, медицински услуги, всички права, които има един български гражданин. Това е наш дълг, но трябва да бъде и част от нашата демографска политика, изключително важна“.

"Трябва да се подобри координацията. Това е на първо място. Украинските граждани питат къде могат да отидат и как могат да получат статут. Трябва по-бърза динамична връзка. Кризисният щаб е необходимо да дава по-добра информация, която да се получава в писмен вид. Очакваме скоро време да има единен портал и да се раздадат листовки, в които да има цялата информация, като например - в коя община могат да отидат", каза още Радев.

Още по темата