Медия без
политическа реклама

"Росенец" година по-късно: Остава много работа за вършене

Тук е мястото, където българските институции бяха приведени в будна кома, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов

07 Юли 2021
БГНЕС

На 7 юли се навършва година от инцидента, който стана една от причините за гражданските протести срещу кабинета „Борисов 3” – сблъсъкът между Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България”, и служители на НСО, охраняващи крайморската резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Иванов и негови съмишленици се опитаха да поставят българското знаме на плажа, който е държавна собственост, но бяха брутално изтикани в морето от охранителите, които действаха като частни гардове на Доган.

Година по-късно Иванов се появи на плажа, заедно със съпартиеца си Иво Мирчев, за да направи, по думите му, отчет и да поеме ангажименти за бъдещето. По отношение на яхтеното пристанище към „сарая”, което е незаконно построено и е регистрирано като поземлен имот, съпредседателят на ДБ обясни, че са сезирали всички компетентни институции, но без резултат. Затова миналия понеделник са провели среща със служебния регионален министър Виолета Комитова, за да поискат Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да си свърши работата.

За направеното брегоукрепване, което попада в защитена зона, се оказва, че не се съхраняват строителни книжа в бургаската община. Исканията за проверка дали брегоукрепването е законно, които ДБ подава в прокуратурата, се посрещат с мълчание.

Що се отнася до прословутия парник за биокраставици на Доган, който също няма документи, Върховният административен съд (ВАС) е постановил неговото премахване. Това все още не се е случило.

Остава неясно дали сградата, която обитава самият Доган, разполага с акт 16, тоест, дали е узаконена като жилищен обект. Това се прави, за да се поддържа бариера на пътя към резиденцията, обясни Иванов. Бунгалото към двореца също е незаконна постройка, която според ДБ трябва да се премахне.

Плажът в момента е свободен, въпреки опитите на Доган и неговите представители да твърдят, че това е частен терен. Това става възможно, след като е отменено решението на бургаския общински съвет, което предава плажа на почетния лидер на ДПС. Тази отмяна обаче се обжалва.

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство заради поруганите от служителите на НСО български флагове. От ДБ са получили разрешение да поставят на плажа голям пилон със знамето, но ще го направят след изборите. Самите гардове бяха възстановени на работа.

„Тук е мястото, където българските институции са изключени – приведени са в будна кома, за да може българското задкулисие, чието почетен председател е Ахмед Доган, да си прави каквото си поиска”, коментира Христо Иванов. По думите му необходим е политически натиск, за да си свършат българските институции работата по отношение на всички казуси, заобикалящи „сарая”.

Затова от дясната коалиция ще настояват в следващия парламент да се приеме искането им, което предното Народно събрание пренебрегна – да се създаде анкетна комисия по случая „Росенец”. „Докато не стигнем до въпроса за хората, които са осигурявали политически чадър, ние не можем да кажем, че сме си свършили работата на Росенец”, заключи съпредседателят на ДБ.

Последвайте ни и в google news бутон