facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Родители излизат на протест срещу маските в училищата

Силно препоръчваме по-голяма част от занятията да се провеждат навън, каза образователният министър Красимир Вълчев
4 381
 Илияна Кирилова

Два протеста против маските и изолаторите в училище готвят родители преди старта на учебната година - на 14 и 15 септември пред МОН и МЗ, съобщи bTV. Демонстрации ще има и в други градове на страната. "Ние не сме някакви екстремисти. Борим се носенето на маски да бъде пожелателно, а не задължително", обясни един от организаторите на родителския протест в София Милко Божанков.

Той аргументира искането на родителите с това, че "няма нито едно клинично изследване в цял свят за това, че маските предпазват дори на 60%. За сметка на това има много изследвания, които доказват, че маските вредят не само заради въглероднrs диоксид, но вредят емоционално и психически на децата".

Божанков обясни, че няма да пусне своите деца, които са в малките класове, с маски на училище. По неговите думи, ако имаше полза от маските, "те вече щяха да са унифицирани и от един материал".

"Моите деца са се срещали с по-опасни вируси от COVID-19", каза друг организатор на родителския протест - Лили Божкова, която се тревожи повече от това, че маските ще "бъдат компрометирани", тъй като ще падат на земята, а след това децата пак ще ги слагат на устата си. Очаква се на родителския протест срещу маските в понеделник да се съберат 500 души.

Образователният министър Красимир Вълчев коментира пред БНР първия учебен ден в условията на пандемията.

"Силно препоръчваме по-голяма част от занятията да се провеждат навън, докато метеорологичните условия позволяват. Не сме препоръчвали децата да бъдат затворени в класните стаи", обясни министърът, след като през седмицата се разбра, че на много места се предвижда малките ученици да не напускат класната стая по цял ден, освен за ходене до тоалетната.

Министърът припомни, че се предвижда купуването на 80 хил. устройства, които да влязат в употреба, ако учебният процес в някакъв момент стане временно дистанционен. Той обаче прогнозира, че ако се налага преминаване към дистанционно обучение, то ще е за не по-дълго от 2 седмици.

За разлика от миналата учебна година, през тази ще се пишат отсъствия дори и по време на дистанционно обучение.

"Сравнявайки риска от заразяване в училище, в което се спазват мерки, мисля, че училището ще е едно от най-безопасните места в обществото. Детето може да се срещне с вируса къде ли не. Не можем да направим училищата остров на благоденствие, но можем да намалим риска до приемлива степен", коментира пред БНР и главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

ДАРЕНИЯ

"Всяка година издавам заповед за училищата да се въздържат максимално от събиране на дарения. Разбирам, че има нужди, сега купуват дезинфектанти, пречистватели за въздуха, UV-лампи. Но образованието е безплатно, нито един родител не трябва да бъде задължаван", посочи още министърът. Но добави, че никой не може да бъде спрян да дарява.

Ключови думи:

пандемия, COVID-19, училища, маски
150

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Учители от Ловеч, Добрич и Стара Загора са с Ковид-19

17.09.2020

Обновена

3515 19
Цветан Цветанов се възползва от суматохата в Първия учебен ден
Бургас и Кърджали водят по нови случаи на COVID-19 у нас

15.09.2020

Обновена

3391 37

Коментари

Страници

Slava
снимка на Slava

Идиотите в България се множат.

 

Борим се носенето на маски да бъде пожелателно, а не задължително

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...имаш ли деца ученици..?

Chesanot
снимка на Chesanot

Zavinagi CSKAR, недей така?!

Да ражда на комунисти?

А завета на дядо?

Гочу
снимка на Гочу

Има си. Реституция.🐑

perperushka

Slava

Идиотите в България се множат.

Напротив, ставате все по-малко!

TheCrusader
снимка на TheCrusader

По неговите думи, ако имаше полза от маските, "те вече щяха да са унифицирани и от един материал".

 

😂 Това покъртително мнение показва много. 

 

 

"Моите деца са се срещали с по-опасни вируси от COVID-19", каза друг организатор на родителския протест - Лили Божкова, която се тревожи повече от това, че маските ще "бъдат компрометирани", тъй като ще падат на земята, а след това децата пак ще ги слагат на устата си. 

Т'ва Ебола,испански грип, .. сичкУто вирус са срещАли, но пък "компрометирани" маски са къде по страшни ?!

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...и ти нямаш деца ученици в момента нали..?

TheCrusader
снимка на TheCrusader

😂
Не си ли малко нахален с подобни лични въпроси ?

licho

Не е лесно да си прост. Ще компрометират маските!?

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...ако нямахте ваксина БЦЖ...тези маски щяха да ви помогнат точно толкова колкото може да помогне на един удавник факта, че е гледал филма "Спасители на плажа"...

 

...децата не развиват симптоми на коронавируса...тоест те не кихат и не са заразни...маската може да помогне само когато някой възрастен има симптоми за да не заразява околните....но да тероризираш децата с маски в училище е същото като КПП-тата по градовете които Винету гордо и смахнато изгради...

cymen

Няма начин да отменят наредбата. Друг е въпросът, че и едва ли някой ще следи за стриктното ѝ спазване. Бойко отмени ли мерките, веднага от Посолството ще подкрепят протестите.

риболовец 5

   С маските при децата няма да стане.

   През повечето време  ръцете са им мръсни.

   И често си бъркат в носа, гонят се, бият се.

   А да се дезинфекцира цялото училище е невъзможно.

   

Slava
снимка на Slava

9

Нед., 13/09/2020 - 11:26 (нов)

риболовец 5

   С маските при децата няма да стане.

 

Щом в Германия става, ние с какво сме по - различни, освен с наглостта на безотговорните.

deqerven
снимка на deqerven

Ами колегата го е написал-не си мият ръцете, бъркат си в носовете... Доста сме различни. Въпрос на възпитание, до първия клас трябва да се е случило. Той и голяма част от възрастните правят същото-не си мият ръцете, блъскат се, бъркат си в носа.... 

Самуил Петков

*

 

Johnny2965

Чудя се, какво си играят на дребно. Толкова ли е сложно да се конструират скафандри, които децата не могат да си ги свалят сами?

Aniki

направо "Желязна маска" да им слагат

Bacho Кольо

На всеки родител, протестиращ ПРОТИВ маските в училище, отговарят от 0.85 до 1.23 родителя, които протестират ЗА маските 

Самуил Петков

Ми да си държат децата, ако щат цял ден с маски ..

 

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Ако държавата обяви безплатни маски в училищата за децата, тутакси тези протести ще спрат, но ще има нови протести срещу вида, цвета, производителя и достачика на маските.

Българи, сър!

Aniki

Без да искаш си уцелил съществен проблем при маските. Държавата не въвежда изискване за вид/тип на маска. По-лошо, тя избира най-лесния вариант - може дори и с шал?! Реално можеш и мръсните си гащи да слошиш пред лицето си, което въпреки че би допаднало на някои извратеняци си остава неадекватно както и да го погледнеш. 

 

Маската трябва да се сменя след кратка употреба, да си забелязал подобно изискване? ЗНаеш ли какво се случва след 30мин носене на маска със самата маска? Ако ти си ок да носиш бактериална гъба залепена за лицето си - няма проблеми, но не се опитвай да наложиш това на останалите. 

Самуил Петков

Българите, излиза да са едни от най-умните и информираните ..

 

На форума се даде линк, досежно дискусиите в света за ползата и вредата от маските ..

 

Единствено ковидистите, налудно скачат и се блещят "маски! маски!" така, както преди време скачаха за Заразната Лъжица ..

blackthorne

Маските са тъпотия и вредни. Подкрепям протестиращите родители.

Гочу
снимка на Гочу

Маските пречат на пълното издишване на СО2 при дишане. Водят до сънливост, разконцентрираност, децата ще бъдат лошо обучаеми. По-продължителното стоене с маски без причина срива имунитета. Маските стават гнезда на истински микроби, алергени. Хроничната хиперкапния ще превърне децата в безволеви медузи и ще ги дебилизира. Това целят.

Циклона
Харесва ли някому или не е несъществен въпрос. Изглежда, че за в бъдеще ще е така, с маски. Прочее жълтурите отдавна маат с маски и не се е светът обърнал. То и секо беше ръгнало със самолети по цял свят, ама с това е свършено. Който има друго освен чугун или екскремент под капака би трябвало вече да е стоплил че светът е друг вече и никога няма да стане пак това, което беше. Поне в нашия лайфтайм. Казват че оцелява не най-силното, а най-приспособяващото се каквото и да е.
Aniki

Прочее жълтурите отдавна маат с маски и не се е светът обърнал.

маат с маски заради мръсния въздух наситен с финни прахови частици 

Циклона
Фини, другарче, фини. Финни викат илитератите.
Самуил Петков

Ковидистите, да си вържат маска и на ..утката, да се пазят от нежелана бременност.

 

Що искат да наложат своя идиотизъм, като новото "нормално" ..

И какво стана с заразяването чрез пипане?

Нали вирусът оцеляваше няколко часа на гладка повърхност?

 

 

Aniki

Другарче? Да, не. Приемам забележката, ще обуча коректора на телефона ми и вече ще знае. Другата част на коментара ми удобно я пропускаш. Показателно е.

hamel

Маските са тъпотия и вредни.

Ходенето на училище и ученето, също е тъпотия и вредно

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш