Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ремонтът на "Алабин" подлуди центъра на София

На строителния обект липсват безопасни проходи за пешеходците, тротоарите са превзети от огради

05 Авг. 2021ЕМИЛ ВАСИЛЕВ

Ремонтът на централната софийска улица „Алабин“ все повече се превръща в кошмар и мъчение за софиянци въпреки първоначалните уверения на администрацията, че той ще бъде изпълнен по най-щадящия начин за жителите на града. Строителните дейности са част от големия проект за подмяна на трамвайното трасе на линия №5, който трябва да приключи през пролетта на 2023 г. Изминалият около месец и половина от реконструкцията на участъка на "Алабин" - от ул. „Лавеле“ до бул. „Христо Ботев“, вече показа, че Столична община прави всичко възможно организацията и сроковете  да са удобни за фирмата-изпълнител, но не и за живеещите в района и за хората, които ежедневно минават оттам. Зоната на ремонта, която е с дължина по-малко от километър, е затворена от 20 юни и ще остана така в продължение на 260 дни, личи от информационните табели, поставени по оградите.

Сред основните проблеми е, че по дългото трасе на ремонта не са предвидени безопасни пешеходни проходи. В пространството от ул. „Лавеле“ до бул. „Христо Ботев“ единствената възможност за преминаване на отсрещния тротоар е на самото кръстовище на „Алабин“ с „Христо Ботев“ при площад "Македония". Това означава, че на част от работещите в района се налага да вървят близо километър, за да стигнат до работните си места. Още по-голям проблем с придвижването има откъм страната на Съдебната палата. Заради поставените огради от фирмата-изпълнител на движещите в тази посока по „Алабин“ се налага да слязат чак до съседната ул. „Позитано“ при централата на БСП, след което да завият покрай мантинелите и да се върнат към сградата на съда.  

Затрудненията с придвижването по „Алабин“ вече доведоха до намирането на палиативно решение, което обаче представлява опасност за живота и здравето на минаващите. Изпълнителят на ремонта е премахнал две срещуположни пана от оградата на пресечката с ул. „Цар Самуил“ и там е създал проход, през който пешеходците могат да стигат до отсрещната страна на улицата, без да стигат чак до кръстовището с бул. „Христо Ботев“. Проходът обаче не е обезопасен по никакъв начин, поради което на минувачите се налага да минават през изкопа и сред постоянно движещи се тежки машини. Маршрутът е напълно недостъпен за майки с детски колички и за хора с проблеми с придвижването.    

Проблемите за пешеходците продължават и на самото кръстовище на „Алабин“ и продължението му – бул. „Македония“, с бул. „Христо Ботев“. От страната на бул. „Македония“ те трябва да чакат зеления сигнал на светофара, стъпили върху уличното платно, тъй като оградите на строителния обект са превзели тротоара. По тази причина движещите се автомобили преминават буквално на сантиметри от хората, очакващи да стигнат от другата страна на бул. „Христо Ботев“.

Както "Сега" вече писа, въпреки тържествените обещания на кмета Йорданка Фандъкова да не се повтарят грешките от предишни ремонти в София, те вече натрапчиво се забелязват при обновлението на ключовия участък на „Алабин“. Въпреки че предвиденият срок от 260 календарни дни за приключването на обновлението на улицата не изглежда никак кратък, почти сигурно той няма да бъде спазен. Причината: по релсовото трасе, което се подменя в момента - от Съдебната палата до трамвайното обръщало в ж.к. „Бъкстон“, работят твърде малко хора. Преди дни от гражданската организация „Спаси София“ изчислиха, че от 10 април, когато ремонтът на трамвайното трасе на линия №5 започна, забавянето на строителните дейности вече е стигнало 40 дни. Във вторник зам.кметът на София по строителството инж. Ангел Джоргов също призна, че забавяне има, но според него става дума за 2-3 седмици. Причината били дъждовните дни през юни и юли, съобщи той пред БГНЕС.

Договорът за реконструкция на релсовия път по "Цар Борис III" бе сключен на 18 януари 2021 г. и е на стойност 40 534 831 лв. Справка в регистъра за обществените поръчки показва, че само за 2021 г. фирмата, която го изпълнява – ВДХ АД, има три подписани договора за обществени поръчки - с общината, с Министерство на образование и науката и с община Костинброд. Същата има куп договори и от 2020 г. От фирмените регистри става ясно, че реален собственик на ВДХ АД е бившият шеф в АПИ Велико Желев. 

Още по темата