Медия без
политическа реклама

Разследванията срещу политици за корупция набъбват, обяви Демерджиев

Вътрешният министър отхвърли твърденията на Гешев за бум на престъпността

06 Ноем. 2022Обновена
Булфото
Иван Демерджиев

Разследванията за корупция срещу политици набъбват всеки ден. Това обяви вътрешният министър Иван Демерджиев в интервю за БНР. Той не назова имена, за да не пречи на разследванията, но посочи, че има сигнали и срещу лидери на партии, включително и парламентарно представени. "Има сериозни данни за извършени нарушения, свързани с движения на финансови средства", посочи Демерджиев и обеща скоро обществото да научи кои са въпросните политици. 

Демерджиев коментира и разследването за магистрала "Хемус", по което обвиняемите вече са 9 души. "Част от тях са собственици на много сериозни дружества. Всеки може да свърже тези дружества с други лица назад по веригата", посочи министърът. По думите му разследването сега е развило, защото НАП си е свършила работата - назначени са неизвършени досега проверки, по които приходната агенция работи с изключително бързи темпове. "Очаква се този месец да завършат всички проверки, а това ще развърже ръцете на разследващите органи да дадат отговор на въпроса къде са отишли парите, платени авансово", обясни Демерджиев.

Обвиняемите по делото за източените милиони от строителството на АМ "Хемус" вече са станали 9, съобщиха БНР и bTV, които се позовават на свои източници. До момента нито от прокуратурата, нито от МВР потвърждават информацията.

Министърът коментира и твърденията си, че във всяко едно от нивата на настилката на автомагистрала "Тракия" има вложени некачествени материали и неща, които не трябва да се намират там. Демерджиев посочи, че не нужно да си специалист, за да видиш качеството на настилката, а е нужно да познаваш нормативните изисквания към нея. "Проверката на качеството показва отклонение на всеки един от пластовете на това, което е полагано на трасето на магистралата, където сме вземали проби. Това ще продължи и ще се вземат проби от други пътища", каза Демерджиев. И допълни, че като се направи рекапитулация, "поразително съвпадат размерите на невложените или лошо вложените материали със сумите, които се коментират в общественото пространство като връщани на възложителите на тези поръчки". "Някой е нарушил ангажимента по договора, влошил качеството на настилката, застрашил живота и здравето, увредил държавата. А от това какво следва, ще каже прокуратурата", заключи министърът.

За Гешев: Когато човек не желае да работи, търси причини

Колкото до постоянните твърдения на главния прокурор Иван Гешев за бум на битовата престъпност, Демерджиев посочи, че това е пример за "много лош набор на данни и лош анализ". То се закани скоро да даде на прокуратурата "реални обективни данни за престъпността".

По думите на Демерджиев ръстът на битовата престъпност за тази този година е доста под 1%. В същото време разкриваемостта се е увеличила с над 7%. Това означава, спорем министъра, че проблемът не е в МВР. "Гешев да се замисли какво може да направи. Ако прокуратурата подобри работата си със 7%, това веднага ще се усети", посочи той. И препоръча Гешев да концентрира усилията си в институцията, която управлява и почистването й. Тогава няма да има кой да й пречи да работи. "Когато не желае човек да работи, търси причини", каза Демерджиев.

Още по темата