Quantcast
Шефовете на ДАНС и разузнаването се покриха в отпуск до септември | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Шефовете на ДАНС и разузнаването се покриха в отпуск до септември

Вътрешният министър разкри информация, че в поделения на МВР са си затваряли очите за купуване на гласове
Обновена
9 584
 БГНЕС
Бойко Рашков

Ръководителите на службите за сигурност са излезли в неплатен отпуск до септември веднага след встъпването в длъжност на служебния кабинет. Това обясни в интервю за bTV служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков.

Министерският съвет потвърди за отпуските. Впечатление прави, че шефовете на ДАНС и разузнаването са поискали да не са на работа абсолютно еднакъв период - от 7 май до 6 септември. Председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов е в неплатен отпуск от 7 май до 5 септември 2021 г. Шефът на ДАНС Димитър Георгиев е в неплатен отпуск от 7 май до 6 септември 2021 г. Председателят на Държавна агенция "Технически операции" Цветан Китов е в платен отпуск за обучение от 5 май до 21 май 2021 г. Това съобщи официално пресслужбата на Министерския съвет, след като "Сега" попита кои шефове на служби са в отпуск към момента (платен, неплатен или в отпуск по болест), откога и докога ги няма, както и дали отпускът ще бъде прекратен и на какво основание. На последния въпрос отговор няма, но от МС уточняват, че "допълнително ще Ви информираме за последващи действия по темата". 

"Кой им е разрешил, те са на пряко подчинение на министър-председателя", допълни Рашков в тв изявата си. И продължи, че държавата е без ръководства на службите за сигурност и "тези служби са се самообезглавили". По думите му и шефове от МВР са излезли в дълъг отпуск. Споменат бе регионалният директор на Пловдив.

"Знаете ли колко много се разболяха, когато встъпи служебният кабинет", попита риторично Рашков.

Запитан защо така бързо се освободи от административния секретар на МВР Бойко Славчев, Рашков обясни, че той е бил пенсиониран и изпратен с благодарности. Фигурата на административния секретар на МВР бе въведена преди няколко години при поредни големи промени в Закона за МВР. Оттогава този пост се заема от Славчев, който работеше и в БОРКОР, а в периода 2009-2013 г. беше началник на кабинета на вътрешния министър Цветан Цветанов. Славчев е сред свидетелите по делото за прословутите джипове "Грейт уол", по което се замесва и името на президентския секретар Пламен Узунов. Рашков отрече това да има връзка с пенсионирането му. "Оставям тези внушения на прокуратурата. Сега ще има възможност да разполага с него като свидетел повече", посочи служебният министър.

И сам спомена за друг махнат висш кадър на МВР - Николай Гешев, който оглавява инспектората на ведомството. Гешев излезе в отпуск и от думите на Рашков не стана ясно дали вече му е връчена заповедта за освобождение. Гешев твърди, че целта е инспекторатът да не работи както трябва. Рашков отговори, че няма незаменими хора. И упрекна Гешев, че е излязъл в болничен, а "дава интервюта, както е болен, в една градинка, облечен прилично".

По повод думите на бившия финансов министър Кирил Ананиев, че смените в администрацията са по настояване на президента и, че от самия него е искано същото по време на първия кабинет на Радев, Рашков каза: "Списъци няма и няма да има. Длъжностните лица, които ще бъдат сменени в следващите дни, ще бъдат сменени заради несправяне с работата си и за нарушения, които са допуснати и никой не им е обърнал внимание."

"Имам данни за осигуряване на възможност за преминаване на границата от мигранти. Имам информация, че високопоставени служители са ползвали служебна кола и са катастрофирали със семейството си и няма взето никакво отношение към този ръководител. В някои регионални дирекции на МВР все още се съхраняват машини за гласуване", изброи Рашков нарушения в МВР. По думите му трябва да се провери дали тези машини могат отново да се включат в изборния процес и могат ли да бъдат манипулирани.

Рашков беше категоричен, че срещу длъжностни лица, които са влезели в престъпни връзки, ръководството на МВР ще бъде безкомпромисно.

На въпрос как ще гарантира честността на вота Рашков заяви, че няма да допусне служители на МВР да съдействат на определи политически партии и избиратели. "Няма да допуснем купен вот, който да изкриви политическата картина у нас", каза Бойко Рашков. "Имам информация, че в някои поделения МВР умишлено са си затваряли очите за купуване на гласове. Става въпрос за район недалеч от София", допълни той, без да навлиза в подробности.

Рашков коментира и информациите, че е направил началник на кабинета си Елена Фичерова, която е сред учредителите на партията на Васил Божков "Българско лято".

"Оставете тези политически въпроси на високоговорещите политици. Аз съм безпартиен. Началникът на кабинета е с необходимите професионални качества", каза Рашков и обясни, че не е знаел това, но след публикациите е проверил. "Тя е заличена с решение на ЦИК от листите на тази партия", допълни Рашков и съобщи, че тъй като информацията за Фичерова е била поднесена "доста засягаща доброто й име", има и "откровени лъжи", тя вече е завела дело. 

От думите на Рашков се разбра, че той не познава лично Фичерова, но тя отговаряла на професионалните изисквания да заема длъжността. С Божков пък Рашков се бил виждал преди 30 години в почивната станция на Министерския съвет във Велинград. Но не помнел за какво са си говорили.

 

ОТПУСКАРИ

По-рано единствено от ДАНС потвърдиха за "Сега", че председателят Димитър Георгиев не е на работа, тъй като използва полагаем му се отпуск. От пресцентъра на Държавна агенция "Технически операции" отказаха да уточнят дали ръководството е в болничен или отпуск.

От Националната служба за охрана заявиха, че началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев не е излизал в отпуск и продължава своята работа. "Началникът на НСО бе в принудителен триседмичен отпуск през март 2021 г. поради заболяване с COVID-19. Към днешна дата ръководството на НСО изпълнява задълженията си пълноценно и в пълен състав", уточниха от службата.

Служба "Военно разузнаване" отговори на питане на "Сега", че директорът й Велко Атанасов не е в болничен, нито в отпуск.

Още

Стотици хиляди българи са без документ за самоличност

29.06.2022

5561
МВР изрично ще разяснява на задържаните правата им

26.06.2022

2067
Борбата с корупцията остана за някой друг живот