Медия без
политическа реклама

Радев връчи орден "Стара планина" на Цоло Вутов и Николай Вълканов

Обявеният за най-богат българин и бившият вицепрезидент на "Мултигруп" били отличени за приноса си към икономическото развитие

10 Юни 2024Обновена
Президентът Румен Радев и наградените бизнесмени
БГНЕС
Президентът Румен Радев и наградените бизнесмени

Президентът Румен Радев връчи ордени "Стара планина" първа степен на собствениците на "Геотехмин" проф. Цоло Вутов, "Минстрой холдинг" проф. Николай Вълканов и "Свилоза" Красимир Дачев. Те са  отличени за приноса си към икономическото развитие на България, съобщава прессекретариатът на държавния глава.

Може да се отбележи, че указът на президента Румен Радев за ордена на бившия вицепрезидент на "Мултигруп" Вълканов е още от ноември 2022 г. , а връчването става едва сега, близо 2 години по-късно. По онова време предложението за ордена му дойде от служебния кабинет, начело с Гълъб Донев, който също бе назначен от Радев.

Мълчанието около ордена "Стара планина" първа степен на близкия до Ахмед Доган проф. Николай Вълканов продължава, но процедурата по връчването му е в пълен ход.

Още по-отдавна е указът на президента за ордена на Цоло Вутов - от 2019 г. Той е издаден по предложение на правителство, начело с Бойко Борисов.

Държавният глава  удостои пък проф. д-р Лалко Дулевски с орден "За гражданска заслуга" първа степен за заслугите му за укрепване на Икономическия и социален съвет като демократична институция.  Доц. д-р инж. Никола Добрев  получи Почетния знак на президента за изключителните му постижения в областта на металургията и управлението на Комбината за цветни метали – Пловдив, за меценатската му дейност в подкрепа на българската култура и изкуство, информира още прессекретариатът на държавния глава. 

Макар всички вие да работите в различни икономически сфери, има нещо, което ви обединява и това е вашият съществен принос за социалната и бизнес среда на България, обяви Радев. Показателен за вашия успех е фактът, че предложенията за вашето удостояване с най-високи държавни отличия са от авторитетни инициативни комитети, от личности с високо обществено признание и са подкрепени от всички компетентни държавни институции, посочи президентът.

Споменавайки годините на прехода и приватизацията, Радев подчерта, че е имало българи, останали верни на своята визия, които са вложили сили и енергия не в разрухата, а за развитие на България като модерна и индустриална държава. „Днес техните предприятия осигуряват трудова заетост и възможност за развитие на хиляди наши сънародници“, каза също президентът. И добави: Тези предприятия са не само важна част на тази добивна и преработвателна индустрия, но имат и съществен принос за гарантиране на нашата суровинна и икономическа независимост.

Орден „Стара планина“ е най-високото държавно отличие, сочи информация на интернет страницата на президентската институция. С него се награждават български граждани - държавни глави и ръководители на правителства, министри, политици, обществени дейци, културни дейци, военни лица и представители на духовенството, които имат изключително големи заслуги към Република България.

С орден "За гражданска заслуга" се награждават български граждани, които имат големи заслуги за развитието и укрепването на гражданското общество, за укрепване на демократичните институции и защита на човешките права и свободи, за принос и заслуги за отбраната, сигурността и обществения ред в Република България. Орденът има две степени - първа и втора, с бяла лента с българския национален трибагреник.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата