Медия без
политическа реклама

Радев срещу Пеевски – г-н Магнитски срещу Мистър Кеш

Президентът се закани на управляващите с неизбежна алтернатива

29 Яну. 2024Обновена
Румен Радев
EPA/BGNES архив
Румен Радев

Президентът Румен Радев се закани на управляващите с неизбежна алтернатива. Пред журналисти той определи твърденията на депутата от ДПС Делян Пеевски за институционален чадър над президентството и прикриване на нарушения, свързани със злоупотреба с власт или корупционни практики, като режисирана медийна истерия, издаваща страх от нова партия. 

„Аз няма да коментирам г-н Магнитски. Опитомяването на лидерите на ПП-ДБ дава надежди, че със същия подход може да се подходи към президентската институция. Това няма да стане“, каза президентът Румен Радев по отношение на председателя на групата на ДПС в Народното събрание Делян Пеевски.

„Страх имаше в очите на Радев, не в нас, от появата на нова политическа формация. Очаквам да си подаде оставката и да го видя на политическия терен“, веднага отвърна председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски в кулоарите на НС, цитиран от БГНЕС.

„Нека да стане политически лидер, да има достойнството да бъде такъв. Да се срещнем на европейските избори - това е достойно. Единственото недостойно е тази партия да е финансирана с мръсни пари от неговите служебни мандати“, заяви още Пеевски.

Относно думите на президента Радев, че трябва компетентните органи да дадат информация за казусите ББР, БТК, "Булгартабак" и др., Пеевски коментира, че се „радва по всичките казуси да се излее пълната информация“. „Не мога да разбера обаче прибързания отговор на прокуратурата. Още не съм си подал питанията към органите за “пътя на Копринката” и тъмните казуси в президентството. Ще си пусна питанията до час, а те отговориха толкова бързо, че няма абсолютно нищо за съветниците на президента”, обясни Делян Пеевски. „Наблюдавам, че никой не прави нищо по темата. Николай Копринков не го ли знаете? Сега има много неща в медиите, но никой не реагира. Всичко да се проверява. Чудесно е всичко, което казва и мистър Кеш да бъде проверено”, смята председателят на ПГ на ДПС.

„Диктатурата на мистър Кеш свърши. Той излезе, каза, че ще прави партия. Чакам го на терена, на политическия терен”, каза още Пеевски. Той подчерта, че ако прокуратурата наистина няма как да предприеме действия срещу държавния глава, защото той има имунитет, значи има дела, които чакат отпадане на имунитета му. "Искам да знам кои са те“, каза Пеевски.

От пресцентъра на Движението за права и свободи съобщиха по-рано сутринта, че той е отправил питания към главния прокурор, главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията за „Кешгейт - пътят на Копринката и “касиерите на президента“. "Преди седмица Делян Пеевски обяви, че ще търси информация за “пътя на Копринката” и т.нар. “Касиери” на президента, както и за ролята на Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните правителства на Румен Радев", уточняват от пресцентъра на партията.

"Този хор на страха обедини не само партиите в сглобката, но и малки партии, които заедно се чувстват застрашени от ерозията на доверието. Наивно е да се мисли, че като омаскаряваш личности, ще промениш мнението на хората, а те са омерзени. Ситуацията е такава, че появата на алтернатива е неизбежна. Българите очакват реална политическа алтернатива, която да се противопостави на взаимното изпиране и индулгенция на корупционните скандали. В момента използват добре позната техника - когато след вазимното изпиране не можеш да се отървеш от тежкото наследство, да създаваш фалшиво такова", отговори държавният глава.

Радев уточни, че ако даде доверието си на нова политическа формация, ще го обяви сам. 

Президентът призова компетентните органи да извадят на показ цялата информация за сигнали и дела на трупчета, ако има такива. „Няма да коментирам слухове и спекулации. Ако някой има истински доказателства, да ги предостави на компетентните органи, но и да носи отговорност за тях. Важно е и призовавам органите да извадят цялата информация и сигнали за дела на трупчета, ако имат такива. Говорейки за корупция, призовавам тези органи да извадят всички сигнали, преписки и делата за БТК, „Булгартабак“, КТБ, за ББР, за язовири, за магистрали, митници, НКЖИ, за отравянето на Емилиян Гебрев, за подставени лица, собственици на имоти, на бизнеси, на хотели в България и чужбина и за офшорки. Много въпроси висят. Как да се борим с корупцията при това положение? Аз призовавам компетентните органи да излязат с информацията, която имат. Много въпроси останаха“, добави той.

Радев изтъкна, че който разполага с информация за корупция, е дължен да я сподели с компетентните органи, но и да носи отговорност за сигналите, които подава.

 

Прокуратурата: Проверяваме има ли стари дела и преписки

Софийската градска прокуратура проверява какви данни има по отношение на лицата Сотир Ушев и Николай Копринков, каза пред журналисти градският прокурор на София Илияна Кирилова, цитирана от БТА.

По думите ѝ случаят вече е разпределен на наблюдаващ прокурор, възможно е и Делян Пеевски да бъде призован на разпит.

Успоредно с това в градската прокуратура върви мониторинг на дела, които са дошли от закритата вече спецпрокуратура, уточни Кирилова. Градският прокурор заяви, че когато бъдат прегледани всички сигнали и дела, обществеността ще бъде уведомена.

„Дело „Кешгейт” в Софийската градска прокуратура няма. Ако е имало нещо в Специализираната прокуратура, ние в момента правим ревизия на тези дела, тъй като получихме една огромна бройка. А що се отнася президента Радев - знаете, че има едно решение на КС и там в момента няма какво да се направи, докато г-н Радев е държавен глава”, заяви още Кирилова.

Междувременно по случая се проверяват и сигнали, за които депутати от БСП заявиха, че са подавали, които сигнали също са свързани с хора от екипа на президента, както и сигнал на БОЕЦ, като подробности ще бъдат дадени вероятно още тази седмица, обеща още градският прокурор.

На практика нейното изяввление пред журналисти бе отговора на писмото на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, в което той попита защо държавното обвинение не оповестява данни за проверки в президентството.

Само час след прокуратурата, и МВР се задейства по писмото на Пеевски. Вътрешният министър Калин Стоянов обяви в Стара Загора, че по заповед на главния секретар Живко Коцев националните и регионалните звена на МВР трябва да кажат има ли подадени официални сигнали, дали има явна или оперативна информация. Според МВР-шефът ръководеното от него ведомство се самосезирало по медийни публикаци, но не каза какви. Самият Стоянов не си спомни да е имал нещо за президенството, докато беше шеф на ГДБОП.

Денков: Президенството срива институциите

“Още от първите дни, в които ПП-ДБ влязоха в политиката заедно поставихме въпросите, че всички скандали, слухове трябва да бъдат разследвани и те трябва да приключат с краен резултат. Където има нарушения трябва да има и присъди”, заяви премиерът акад. Николай Денков, цитиран от БГНЕС.

“По отношение на думите на президента, че “лидерите на ПП са опитомени”, преди няколко месеца ясно казах, че в службите виждам сляпо петно по отношение на корупцията. Тогава получих подкрепа само от ПП-ДБ. Надявам се другите да подкрепят в кратки срокове да бъдат проведени разследвания. Всичко останало са само слухове, които когато останат недоказани, сриват институциите. Президентството прави това от доста време”, смята Денков.

Първо трябва да реформираме органите преди да ги сезираме. Това пък заяви по същата тема съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, предаде кореспондентът на БГНЕС от Пазарджик.

Петков коментира думите на президента Румен Радев, който поиска компетентните органи да извадят всички сигнали, преписки и дела за БТК, за „Булгартабак“, за КТБ, за ББР, за язовири, магистрати, за Митници, за „Дунарит“, и отравянето на Гебрев и др.  „Президентът заяви, че ще сезира органите. Въпросът е кои органи? Ние отдавна искаме да има реформа в ДАНС. Акад. Денков предложи смяна на директора на ДАНС, но тя бе блокирана от президента. Когато сезираме органи, първо трябва да ги реформираме, преди да ги сезираме“, каза Петков.

Той заяви, че за да ни си говорим само общи приказки ПП-ДБ ще започнат кампания за реформа в службите. „Когато има реформа в службите, няма да се говори само от едната или другата страна, да има въпроси за съветници и за други корумпирани истории, а ще има реално разследване. Време е службите да бъдат реформирани. Дотогава сезирането на нереформирани органи е нищо повече от общо говорене“, смята съпредседателят на ПП.

Според него всяка институции трябва да върши своята работа, независимо от личностите, които я оглавяват. „Тези институции трябва да са над личностите, да не става дума за личностни битки, а да става дума за правова държава“, подчерта Кирил Петков.

Той не е притеснен от евентуален политически проект на държавния глава. Петков припомни, че по Конституция Радев не може да има двойна роля – „да е политически лидер и президент, трябва да избереш едно от двете“. 

Петков подчерта, че не желая да влиза в говоренето за „Пътя на копринката“, а иска служби и прокуратура, която да работи, но затова е трябвало да има смяна в ДАНС. „Мисля, че времето дойде това да се случи“, обобщи той, цитиран от БГНЕС..

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата