Медия без
политическа реклама

Радев сондира мнението на САЩ за петролопровод от Гърция през Странджа

Президентът пропуска да каже на държавния секретар какво прави България за върховенство на закона

17 Дек. 2022
Румен Радев, Антъни Блинкън
колаж
Румен Радев, Антъни Блинкън

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Двамата обсъдиха теми от стратегическото партньорство между България и САЩ, както и предизвикателствата пред сигурността, произтичащи от войната на Русия срещу Украйна.

На първо място бе партньорството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната. Президентът Радев призова за търсене на решение България да получи изтребители на лизинг, докато бъде сформирана българската ескадрила от изтребители F-16. България разчита на подкрепата на своите съюзници, но държи да съхрани и развива националните си способности за охрана на собственото си въздушно пространство, подчерта още Румен Радев. В момента страни от НАТО се редуват да патрулират в българското небе със свои изтребители.

Румен Радев изрази очакването на страната ни да се присъедини към Шенген през 2023 г., за което вече получи подкрепа от председателите на Европейската комисия и Европейския съвет, се казва в съобщението. Гарантирането на надеждна икономическа, транспортна и енергийна свързаност в Югоизточна Европа в условията на военен конфликт в съседство е от ключово значение за изграждането на надеждни вериги на доставки в региона и справяне с негативните последици от кризата, подчерта още държавният глава. Съединените щати не са част от Шенгенското пространство, а България има с тях друг проблем - визовия, за който не се съобщава да е бил тема на разговора.

Акцент в разговора е била също енергийната диверсификация и предприемането на своевременни мерки за осигуряването на алтернативни доставки на суров петрол за рафинерията в Бургас след изтичането на дерогацията за внос на руски нефт. Президентът Радев открои възможността за изграждането на петролопровод от Александруполис към Бургас през защитената природна територия Странджа, така че да не се стига до затварянето на ключово предприятие за българската икономика, ръст на безработицата, дефицит в доставките на горива и увеличаване на цените им. Този проект е нова версия на стария руски проект, но с реверсивен поток на петрола. 

Президентът и държавният секретар обсъдиха необходимостта от оказването на подкрепа за Украйна в тежките условия на целенасочено разрушаване на нейната енергийна и гражданска инфраструктура, от което страдат и милиони невинни хора, отбелязва съобщението. 

ОТСРЕЩНА ГЛЕДНА ТОЧКА

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс публикува официално съобщение за проведения вчера телефонен разговор между Антъни Блинкън и президента Румен Радев.

„Държавният секретар Антъни Блинкън разговаря днес с българския президент Румен Радев. Двамата обсъдиха последните събития в непровокираната война на Русия срещу Украйна и секретарят приветства решението на българския парламент да предостави военна помощ на Украйна в подкрепа на нейната самозащита. Секретарят Блинкън подчерта значението на енергийната диверсификация и реформите в областта на върховенството на закона в България за насърчаване на просперитета на българския народ и солидарността в рамките на ЕС”.

Прави впечатление, че темата за върховенството на закона е изпусната в българското съобщение.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата