Медия без
политическа реклама

Радев ще търси отговорност от кабинета за пробив в сигурността

Рано е за служебно правителство, но парламентът трябва задължително да актуализира бюджета, каза президентът

24 Апр. 2021Обновена
EPA/БГНЕС

Президентът Румен Радев обяви, че българското правителство е допуснало дълбок пробив в националната сигурност и следващ кабинет ще трябва да изяснява и да търси отговорност за това. Повод за неговите думи стана журналистически въпрос за шпионския скандал отпреди няколко седмици, при който бяха арестувани 6 бивши и настоящи висши военни и държавни служители, както и бяха изгонени двама руски дипломати. "Време е българското правителство да осъзнае своята отговорност. Ние имаме дълбок пробив в националната сигурност”, обвини той. 

Радев обяви, че е поискал обяснения от няколко институции и служби за това как се е стигнало да такъв пробив, включително и в системата за класифицираната информация и от едни е получил, а от други още не. „Имат отговорност службите и органите пряко подчинени на МС и лично на премиера, те дават допуск до класифицирана информация, тук трябва да се търси сериозна отговорност, трябва да има задълбочен анализ и аз съм изискал такъв, анализ какви са причините да имаме този пробив в нашата система за сигурност. Трябва да се намери отговор защо се е случило това, каква е отговорността и какви са мерките. Това е работа, която предстои да вършим със следващото правителство. Това правителство се провали в гарантиране сигурността на класифицираната информация”, подчерта още държавният глава.

По-късно премиерът Бойко Борисов не отговори на конкретните обвинения на президента, но го атакува от своя страна с нова порция въпроси защо държавният глава не взима отношение по международните скандали, свързани с Русия, вкючително за шпионите, Чехия, Навални. В същото време правителството реагирало всеки път и дори изгонило вече 8 руски дипломати. Борисов директно обяви, че тази седмица предстояло ново развитие по тези случаи.

"Несериозно е да мислим за служебно правителство, при положение че тече парламентарната процедура за съставяне на редовен кабинет", коментира още президентът Румен Радев пред журналисти в района на Плана планина във връзка с президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“. "Надявам се всеки да осъзнава своята отговорност. Това не е отговорност на една единствена парламентарно представена партия. Това е отговорност на всички политически партии в този парламент да намерят този консенсус в името на едно правителство, което ще работи в интерес на обществото и с широка парламентарна подкрепа", каза държавният глава.

На въпрос дали нови избори ще произведат по-стабилна ситуация, държавният глава заяви, че не може да каже и че зависи какво ще се случи с тези мандати. Той заяви, че не може да каже дали се задават скоро предсрочни парламентарни избори.

"Време е парламентарно представените партии да дадат знак, че са намерили общия диалог, който да ги обедини. Пак казвам около ясни, принципи, приоритети, ясна ценностна рамка. Една безпринципна коалиция може да задълбочи кризата от друга страна", каза още Румен Радев.

Той обаче намекна, че трябва да има приемане на закони в този период. Особено подчерта, че е задължително да има актуализация на бюджета, защото "не трябва да се изоставят пенсионерите в този труден момент". Това означава, че той се подготвя и за служебното правителство, защото докато то действа, няма да има парламент и не е възможна актуализация на бюджета. „Не трябва да губим надежда, трябва ясно да заявим нашите очаквания да бъде съставено редовно правителство. Очаквам парламентарно представените политически партии и настоящото правителство да намерят сили да проявят отговорност за актуализация на бюджета. Защото ще бъде крайно безотговорно към милионите български пенсионери, към трудещи се, към хиляди фирми, изправени пред фалит, да се окажат без подкрепа точно, когато имат най-голяма нужда. Защото в момента за такава подкрепа в бюджета няма средства“, обяви Радев.

 

Христо Грозев: Има нови доказателства за българската следа при взривовете в Чехия

Има доказателства за причините и мотивите за взривовете в Чехия през 2014 г. – те са свързани с отравянето на трима български граждани през 2015 г, сред които е Емилиян Гебрев. Това обяви по БНР разследващият журналист от Bellingcat Христо Грозев: 

"Това е опит на Русия да сплаши всякакви производители на оръжие от износ към Украйна, така да унищожи потенциален инвентар и боеприпаси, които да могат да бъдат изнасяни за Украйна. 

Второто, до което са стигнали разследващите журналисти, е, че групата от 8 души, които са идвали в България през 2015 г., 6 от тях със сигурност са следили г-н Гебрев и са свързани с отравянето му, а за другите двама от групата няма данни да са свързани с отравянето. Остава въпросът с какви мотиви са били в България и дали не са свързани с взривовете тогава", каза Христо Грозев. Доказателствата по случая Bellingcat ще публикува в понеделник.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата