Медия без
политическа реклама

Радев сезира КС заради конституционната комисия в парламента

Само ВНС е компетентно да приема новия основен закон, а следователно и да обсъжда промени в проект за такъв, смята президентът

13 Окт. 2020Обновена
Румен Радев
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Румен Радев

Президентът Румен Радев е сезирал Конституционния съд с искане да бъде обявено за противоконституционно решението на Народното събрание, с което беше създадена временната комисия за проекта на нова конституция, внесен от ГЕРБ. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В комисията взимат участие само представители на управляващото мнозинство – ГЕРБ и „Обединени патриоти”, както и от „Воля”. БСП и ДПС отказаха сътрудничество под каквато и да било форма, тъй като принципно се противопоставят на свикването на Велико Народно събрание, което да приеме новата конституция.

В мотивите към искането си (чийто пълен текст може да бъде намерен тук) държавният глава посочва, че управляващите са формулирали задачите на комисията така: „ …обсъжда и анализира проекта на Конституцията на Република България и предлага конкретни предложения за промени в него“, т.е. в проекта на конституцията. С това се нарушава редът за приемане на новия основен закон, твърди Радев – само Велико Народно събрание (ВНС) е компетентно да приема конституция, а следователно и да обсъжда промени в проект за такава.

„Промени във внесения проект за нова конституция Народното събрание не може да прави, нито може да третира вече внесен проект като незавършен, неокончателен и тепърва да свиква форуми за обсъждане на това какви проблеми и какви решения трябва да съдържа проектът за нова конституция. Ако допуснем обратното, възниква въпросът какво ще произлезе от работата на временна комисия, която обсъжда промени в проекта за нова конституция. Би било абсурдно да се допусне, че тя ще подготви втори, коригиран проект за нова конституция, защото той ще трябва отново да бъде внасян в Народното събрание и отново обсъждан”, посочва президентът.

Нарушение на конституцията представлява според Радев и неяснотата какъв ще бъде предметът на създадената временна комисия и във връзка с кое точно правомощие на Народното събрание тя е създадена. 

Още по темата