Медия без
политическа реклама

Радев се заинати и отказа да уволни шефа на ДАНС

България става тясна за манията за величие на някои хора,нападна управляващите държавният глава

16 Ноем. 2023
Румен Радев
EPA/BGNES архив
Румен Радев

Президентът Румен Радев се заинати и официално отказа да уволни шефа на ДАНС Пламен Тончев, независимо че премиерът обяви това за аргументирано и наложително.

"Случаят с председателя ДАНС Пламен Тончев е приключил. Изпратих официален отказ на искането на премиера Николай Денков за неговото освобождаване, защото мотивите не отговарят на закона", заяви президентът Румен Радев пред журналисти в четвъртък вечер. Той участва в отбелязването на 110-годишнина от основаването на Съюза на българските писатели. Честванията, които отбелязват годишнината от основаването на творческото сдружение, се провеждат под патронажа на държавния глава.

Радев не даде никакви подробности и обяснения защо отказва, както и как точно мисли, че ще работи системата за национална сигурност при това положение. 

Причините, които министър-председателят обяви преди 10 дни за исканото уволнение, бяха няколко, но основното бе справката на ДАНС, която послужи за отмяна на машинното гласуване на първия тур на местните избори. Според Денков въпросната справка за машините преди първи тур на местните избори е изготвена в нарушение на закона, а отказът на председателя на ДАНС да освободи своя заместник и автор на справката Деньо Денев означава, че Пламен Тончев одобрява незаконните действия и няма възражения за злонамереното ползване на документа.

Денков добави и че ръководството на ДАНС в нарушение на закона е правило политически коментари "Тези позиции противоречат на законовите и етичните норми, по които работи агенцията. Според тях ДАНС трябва да работи обективно и безпристрастно, при спазване на пълен политически неутралитет", посочи Денков. Премиерът отбеляза също като прецедент неприемането на годишния доклад на ДАНС за 2022 г.  Денков смята и, че след като по конституция  премиерът отговаря за националната сигурност, то той има право да работи с хора, на които има доверие

Румен Радев обаче отказва да уволни Тончев независимо от всички аргументи на министър-председателя и дори яростно го защитава. Освобождаването на шефа на ДАНС може да стане само с преидентски указ. Тончев е наначен от Радев по предложение на наначеното от самия Радев служебно правителство.

Макар президентът Румен Радев все още да не е обявил дали ще уволни шефа ДАНС заради скандала с машинното гласуване на местните избори, както иска преиера, днес неговият секретар по сигурността и отбраната и бивш служебен военен министър  Димитър Стоянов яростно защити

"Следя със сериозна загриженост случващото се в Народното събрание. Управляващите и мнозинството в този парламент трябва да си дават сметка, че властта е съзната отговорност към гражданите, а не хазартно надлъгване. Докато парламентът и правителството си играят на власт, в същото време текат процеси със силен деструктивен заряд. Сами съсипваме енергетиката и икономиката си, режем си европейската перспектива, сами саботираме собствените си национални приоритети", нападна управляващите президентът Румен Радев. 

Той коментира дълга на "Булгартрансгаз" и таксата за пренос на руски газ с думите, че България "става тясна за манията за величие на някои хора". "Преди месец казах, че новата вноска (за пренос на руски газ - б.р.) ще декапитализира Булгартрансгаз и ще има силно отрицателна реакция в Европа. Тогава управляващите шумно го отрекоха. Днес като че ли започват да осъзнават щетата, която сами причиняват".

Дългът на "Булгартрансгаз" вече е над 250 млн. лв. и няма как да се отпише от баланса на дружеството - приходи в бюджета от вноската за пренос няма да дойдат, посочи още Радев.

Президентът Румен Радев финтира политиците, като измисли среща със специалните служби без да свиква Консултативния съвет за национална сигурност.

"А България вече се сочи като ненадежден партньор и Унгария по всяка вероятност ще сезира съда на ЕС срещу нас, и то същата тази Унгария, която е наш съюзник и партньор. Същата Унгария, с която само преди два чесеца при посещението ми там, блатодарение на приятелството и добрата работа, се подписа споразумение, което превръща България въ важен фактор на доставките за втечнен газ в Европа", нападна той.

Радев определи като фарс интервюто на финансовия министър пред "Файненшъл таймс", в което Асен Василев казва, че целта на таксата за пренос е да оскъпи доставките и да направи неизгоден вноса на руски газ за Унгария.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Румен Радев, ДАНС

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?