Медия без
политическа реклама

Радев се ядоса на ПП-ДБ за искането да се ограничи служебната власт

Първо трябва редовното правителство да си върши работата и да не завещава тежки кризи на служебното, обидено коментира президентът

Илияна Кирилова
Румен Радев

Едно от исканията на ПП и ДБ в предложената от тях конституционна реформа силно разгневи президента Румен Радев. От дясното обединение настояха да се преосмисли институтът на служебното правителство – а това означава неговите правомощия най-малкото силно да се ограничат. Държавният глава обвини политиците, че проявяват лицемерие, тъй като, според него, в същото време те непрекъснато се оплакват, че служебните кабинети не са свършили едно или друго.

„Няма проблем, стига редовното правителство да си върши работата и да не завещава тежки кризи на служебното правителство“, посочи Радев пред медиите. Веднага след това се разбра, че има проблем, защото той буквално в продължение на минути изрежда какво, според него, е свършила служебната власт, в което редовните правителства се провалят: изготвянето на законопроектите, чието приемане е необходимо за Плана за възстановяване и устойчивост; на други законопроекти, нужни за правосъдната реформа; провеждането на търгове за доставка на природен газ; казусът с данъчното облагане на руската нефтена компания „Лукойл“; довършването на газовата връзка с Гърция. Очевидно беше, че гневът му е насочен предимно към кабинета „Петков“, с който имаше сблъсъци в миналото по всички тези въпроси, както и по много други.

„Ако могат да вършат всички тези неща, няма никакъв проблем. Това е абсолютно лицемерие, когато в началото казаха – занимавайте се само и единствено с избори, нищо друго не пипайте. И след седмица започваха оплакванията – защо това не е решено, второ, трето, прехвърляха всички нерешени проблеми от няколко редовни правителства на гърба на служебното правителство и то ги реши“, ядосано добави държавният глава.

Той отказа да коментира възможността да раздаде втори и трети мандат за съставяне на правителство, преди да приключи процедурата по първия, който връчи на кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС Мария Габриел. Но изтъкна, че "диалогът в последните дни между магистрати и политически партии хвърля сянка върху принципите на една бъдеща коалиция и задълбочава недоверието на гражданите."

ВСС И ПОЛИТИЧЕСКОТО ВМЕШАТЕЛСТВО

Във връзка с кризата около главния прокурор Иван Гешев, президентът заяви, че е налице "политическа намеса в работата на прокуратурата и изобщо на съдебната власт". По думите му, по-важен от личността на Гешев е въпросът за Висшия съдебен съвет (ВСС), който кадрува в съдебната система. Според Радев членовете му са податливи на вмешателства от страна на политиците и сега трябва да покажат независимост и следване на закона. А Народното събрание нападна, че е "абдикирало" от разрешаването на въпроса с изтеклите мандати на част от членовете на ВСС.

БИТКАТА СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Държавния глава коментира и поредните антибългарски акции на държавното ръководство на Северна Македония, което започна да сравнява страната ни с агресора Русия. Радев посочи, че претенциите на Скопие, че гради мултикултурно общество и демократична държава ще станат валидни, едва когато спрат насилията срещу етническите българи. Той напомни, че преговорите на Северна Македония с ЕС зависят от изпълнението на определени условия, по които Скопие досега не е направило нищо – преработването на учебниците, възпирането на езика на омразата в публичното пространство, отварянето на архивите от комунистическата епоха, съхраняването на българското културно-историческо наследство. По думите му, голямата разлика с България е, че у нас обявяващите се за македонци имат пълни граждански права и никой не ги преследва, докато българите в Северна Македония са подложени на системни репресии.

В парламента също имаше гневни реакции срещу антибългарската реторика на македонците. Декларации направиха ГЕРБ-СДС и ИТН. От БСП пък обявиха, че парламентът трябва да излезе с обща позиция, в която да осъди враждебното отношение на Северна Македония към България.

Още по темата