Медия без
политическа реклама

Радев предупреди депутатите, че няма да им върши работата

Да приемем факта, че голямата политика е низ от компромиси, призова водещият заседанието Вежди Рашидов

12 Апр. 2023Обновена
Румен Радев
Илияна Димитрова
Румен Радев

В първата си реч пред новото 49-о Народно събрание президентът Румен Радев намекна пред депутатите, че е готов да свърши най-важната им работа - подготовката на държавен бюджет. Държавният глава посочи, че това е първостепнна задача на парламента, и посочи, че проектът на бюджет трябва да бъде внесен от редовно правителство. Но веднага добави: "Ако не стане, служебното правителство ще го внесе."

Той предупреди депутатите, че от тях се очаква да приемат законите, с които да се отпуши пътят на страната към Шенген и еврозоната, както и да превърне правосъдната реформа в реална цел, а не само в абстрактна тема от предизборните кампании. Радев не пропусна да спомене и една от любимите си тези - че е заблуда очакването, че България може да модернизира армията си, като предаде старото си съветско оръжие и го замени за западно. А по въпроса за преговорите за правителство, още преди да влезе в парламента, държавният глава заяви, че очаква политиците да започнат консултации още следващата седмица.

Преди президента говори най-възрастният депутат - Вежди Рашидов, който откри заседанието, както повелява Конституцията. Той беше председател на предното Народното събрание, след като дни наред политическите сили не можаха да се разберат кой да оглави институцията. Това се оказа и първият провал на скоропостижно отишлия си 48-и парламент. Ще бъде и първото предизвикателство на новото Народно събрание. Сега се очаква най-голямата формация - ГЕРБ-СДС, да предложи за председател Росен Желязков. Депутатите на Бойко Борисов го номинираха и в миналия парламент, но тогава той не събра подкрепа.

Словото на Рашидов тази сутрин беше очевидно повлияно от позицията на партията му ГЕРБ, че трябва да има редовно правителство на всяка цена. Рашидов заяви, че се срещаме с "омраза, глупави мантри за бъдещето и отказ от диалог"; изтъкна, че обществото иска стабилно правителство; призова политиците "да смирим нравите си, да наведем глава и да приемем факта, че голямата политика е низ от компромиси". За отбелязване е, че когато той приключи с речта си, депутатите от ПП-ДБ - преките конкуренти на ГЕРБ-СДС, се въздържаха да му ръкопляскат.

Народните представители положиха клетва, след което изслушаха химните на България и ЕС. Когато прозвуча европейският химн, депутатите от "Възраждане" грубиянски седнаха по местата си, както са правили и в миналото.

Предстои да бъде избран председателят на 49-ото Народно събрание. Ако процедурата премине успешно, новият председател ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. След това депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата