Quantcast

Медия без
политическа реклама

Радев поздрави Байдън с препоръката да свали визите за българите

Българският президент пожела крепко здраве на американският си колега за Деня на независимостта - 4 юли

04 Юли 2022
президентски прессекретариат

Българският президент Румен Радев поздрави американския си колега Джо Байдън за националния празник, като се възползва от случая, за да му препоръча да свали визите за българи. Към момента от целия ЕС, САЩ поддържат визов режим единствено за България, Румъния и Кипър с аргумента, че отказите за издаване са много над 3-процентовия праг.

Според официално съобщение на прессекретариата на държавния глава, той е изпратил на американския президент поздравителен адрес по случай Деня на независимостта – 4 юли. „Като стратегически съюзници нашите две страни си сътрудничат ефективно в усилията за справяне с регионалните и световни предизвикателства“, посочва в него Румен Радев и му пожелава крепко здраве и успешна работа за благоденствието на американския народ.

Румен Радев подчертава съдържателния двустранен дневен ред в сфери от взаимен интерес като сигурност и отбрана, правоприлагане, борба с тероризма, икономика и търговия, култура и контакти между народите на двете страни.

В писмото си българският президент приветства подкрепата на САЩ за повишаване на енергийната сигурност и за модернизиране на българските въоръжени сили. Значението на стратегическото партньорство между България и САЩ в редица области, особено на фона на срива на международната система за сигурност, вследствие на войната на Русия срещу Украйна, също е откроено в писмото на държавния глава, посочват от прессекретариата.

САЩ обсъждат добавянето на четири държави - България, Израел, Кипър и Румъния, към категорията, позволяваща на техни граждани да пътуват за престой до 90 дни в страната, без да се изискват за това визи.

„България и САЩ могат да направят още много за разгръщане на пълния потенциал в отношенията помежду си“, посочва Румен Радев и отбелязва ускоряването на икономическите отношения между България и САЩ през последните години. Президентът подчертава още, че сред непосредствените приоритети е внасянето на нов импулс в стратегическия диалог между двете страни, включително и чрез присъединяването на България към Програмата за безвизови пътувания на САЩ и сключването на двустранно Споразумение за социална сигурност.

Европейската комисия няма да промени позицията си за въвеждане на визи за граждани на САЩ, заяви официален говорител на Комисията, цитиран от БНР.

 

 

Още по темата