Quantcast
Радев попадна на мушката на БСП и ДБ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Радев попадна на мушката на БСП и ДБ

За четворната коалиция президентът стана „човек на Путин”, който борави с „гербаджийски опорки”
Обновена
4 920
 БНТ
Румен Радев

Острата атака, на която президентът Румен Радев подложи вчера управляващите, в частност БСП, продължи да извиква и днес гневни реакции от редиците им. Тонът им предвещава зараждането на траен конфликт между него и четворната коалиция. Това се отнася и за отношенията му с премиера Кирил Петков. Преди обед той коментира от Киев, че държавният глава е показал "неразбиране на ситуацията" по въпроса за военната помощ за Украйна, и повтори думите на финансовия си министър Асен Василев, че съпротивата срещу предоставянето на такава, е "позорна".

Рано сутринта откри огън по „Дондуков” 2 депутатът от ДБ Ивайло Мирчев. „Той (президентът – бел.а.) трябваше да попита Владимир Путин: „Защо спряхте газа?”. Изглеждаше странно, че се обръща към българското правителство, а не към човека, който е виновен за спирането на доставките. В този момент Радев изглеждаше като част от екипа на Путин”, заяви Мирчев пред bTV.

По думите му, по реакцията на политиците си проличава за кого енергийната независимост на страната е важна и за кого не е. „Надявам се, че това е временна фаза на президента, защото може би не знае какво се случва в енергийния сектор”, допълни десният депутат.

Доста по-рязко се изказа срещу Радев депутатът от БСП Явор Божанков. За социалистите вчерашният коментар на държавния глава беше особено болезнен, тъй като той атакува поименно лидера им Корнелия Нинова. При това Радев намекна, че водачът на левицата тайно е изменила на клетвите си, че няма да позволи дори един патрон, произведен в България, да достигне до украинската армия.

За първи видях Радев да борави с гербаджийски опорки”, написа Божанков във Фейсбук. Левият депутат напомни за въпроса на президента към правителството по какъв начин Германия и Австрия заплащат за руския природен газ, който получават. Така Радев намекна, че двете страни може би са се съгласили да плащат в рубли, както настояват Москва.

Божанков посочва, че това е било фалшива новина, която лично австрийският канцлер Карл Неймар е определил като пропаганда. „Това не е онзи Радев, за когото излязох да протестирам пред Президентството. Съжалявам искрено”, пише с драматичен тон левият депутат.

ХЕМ СРЕЩУ РАДЕВ, ХЕМ С НЕГО

В същото време, партийните организации на БСП продължават да споделят позицията на Радев, която толкова много разгневява ПП и ДБ – че страната ни не трябва да предоставя военна помощ на Украйна. „Недопустимо е България да бъде въвлечена във военен конфликт. Особено в такъв, в който жертвите ще са братя славяни“, заявил е пред варненската структура соцдепутатът Борислав Гуцанов, цитиран от партийния пресцентър.

От БСП-Варна се обявяват в подкрепа на позицията на Корнелия Нинова, че „стратегическите решения, касаещи националната ни сигурност, се взимат в София, а не след пътувания до Киев”. Това засяга днешната визита на представители на четворната коалиция в украинската столица, към която левицата отказа да се присъедини.

Интересното е, че буквално със същите думи по темата се изказа вчера и президентът. Това показва, че конфликтът между „Дондуков” 2 и „Позитано” 20 е по-скоро личностен, отколкото политически или идеологически.

Още

Румен Радев се срещна с американския производител на българските F-16

04.07.2022

1133
Кюлче ли бе - да го опишеш, пачка ли бе - да я преброиш
Лошо, по-лошо, нов кабинет

04.07.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

2288