Quantcast
Борисов потърси за помощ президента срещу правителството | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов потърси за помощ президента срещу правителството

Време е Радев да си отзове това, което ни натресе, обяви водачът на ГЕРБ
Обновена
8 955
Бойко Борисов по актуални въпроси

Бившият министър-председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов с коментар по актуални въпроси

Posted by bTV Новините on Wednesday, April 27, 2022

Водачът на ГЕРБ Бойко Борисов изглежда разчита на появилия се разлом между президента Румен Радев и премиера Кирил Петков в битката си срещу правителството. Днес бившият министър-председател директно се обърна към държавния глава с призив да събере „знаещите и можещите" политически лидери и да се отърве от някогашния си фаворит Петков.

„Радев е най-авторитетният човек, най-скоро спечели избори. Да ни събере на една маса, ако иска и прави, няма значение, и да направим с тези хора дебат как я виждат”, обяви мъгляво Борисов пред журналисти в Бургас, където е на посещение. Малко по-късно доуточни призива си към президента по следния начин: „Президентът Радев това, което ни натресе, да си го отзове, да събере политическата класа – лидерите, тези, които знаят и могат, да им постави задача и в рамките на този парламент е най-добре.”

Буквално минута по-късно обаче вождът на герберите насмешливо заговори: "Няма да забравя президента Радев, като каза как щяла да изглежда България, ако имала повече министри като Кирил Петков и Асен Василев!" Сподири го смехът на събралите се около него партийни симпатизанти.

С репликата, че "в рамките на този парламент е най-добре", експремиерът показа, че няма особено желание за предсрочни избори - въпреки че неговата партия е водеща в социологическите анкети. Като основна причина посочи за пореден път устройствата за гласуване, за които неговата партия от миналата година твърди, че са манипулирани – без да има доказателства. „Едни предсрочни избори с тези машини, дадени в ръцете на Асен Василев (финансовият министър – бел.а.) и неговите трима експерти, които държат кодовете, е безсмислено. Пак ще направят измама”, обяви Борисов. После допълни, че честите избори се отразяват недобре на държавния бюджет.

 

ВЕРСИЯТА НА ГЕРБ ЗА ГАЗА

Борисов впрегна бившия си енергиен министър Делян Добрев да обяснява версията на ГЕРБ за ситуацията с газовите доставки. Добрев обяви, че България не получава природен газ, защото „от 22 държави само ние не можахме да си отворим сметка в Газпромбанк”. Всъщност засега само Унгария е склонна да се разплаща в рубли за руския природен газ, както Москва настоява.

„Това не е само от некомпетентност, а според мен е умишлено. Това е следващата стъпка, след уволнението на Николай Павлов (бившият директор на „Булгаргаз” – бел.а.), който е човек на президента. Те не искат да го има руският газ, за да купуват газ от посредници”, твърдеше Добрев. „Пак ще е руски, но ще го продават два пъти по-скъпо”, намеси се Борисов.

Така герберите се върнаха към старата си теза, която повтарят от години - че са изгонили "газовите посредници" по време на своето управление, и ако са извън властта, въпросните неназовани посредници ще се завърнат. "Какво да ви обясня - ще направят нови олигарси или старите вече са се върнали. Това е положението. Полезен ход е незабавно да си отидат, да застане компетентен човек, който да реши въпроса", обобщи Борисов мнението си за управляващите.

 

ИЗВЪНРЕДНО

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла искане за извънредно заседание на Народното събрание на 29 април, съобщи лидерът й Десислава Атанасова във Фейсбук.

В примерния дневен ред е включено изслушване във връзка с прекратените газови доставки, в което да се включат премиерът, енергийният министър, шефовете на държавните енергийни компании и на спецслужбите. А също и гласуване на предложеното от ГЕРБ-СДС проекторешение за предоставяне на военна помощ на Украйна. "Кирил Петков дължи отговори, управляващото мнозинство - решения! Време е ваканцуването ви да приключи!", написала е Атанасова.

Възможно е обаче премиерът да не появи на заседанието - на 29 април е предвидено да посети Румъния.

Още

Кой е по-по-най голям лъжец на газовия терен

17.08.2022

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

10955
Президентът бе посрещнат с викове "оставка" от протеста #ГАZwithme

17.08.2022

6963
Енергийният министър: „Газпром“ е последният вариант за доставки

11.08.2022

Обновена

1967