Quantcast
Радев подкрепи държавния монопол в лотарията | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Радев подкрепи държавния монопол в лотарията

Билети за 35 млн.лв. има в търговската мрежа в страната. 18000 фирми ще отчетат загуби
3 024
 Илияна Кирилова

Президентът Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за хазарта, с които се създава държавен монопол в лотарията с талончета за търкане. Указът вероятно ще бъде обнародван в следващия брой на Държавен вестник във вторник, съобщиха за „Сега” от прессекретариата на държавния глава.

От влизането в сила на закона всички издадени лицензи извън тези на спортния тотализатор за организиране на лотарийни игри (с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности), се прекратяват. От този момент провеждането на тези лотарийни игри е в нарушение на Закона за хазарта и подлежи на санкция. Занапред лотарията ще се организира само от държавно предприятие "Български спортен тотализатор", като то има 6-месечен срок да изпълни изискванията към обектите и персонала, които ще продават билетите. 

Продължава да не е ясно какво ще се случи с вече раздадените и платени от дистрибуторите на дребно билети. Проверка на "Сега" показа, че по-големи контрагенти на играта "Националн лотария" като Еаsy pay вече са успели да върнат непродадените билети, но малките търговци продължават да чакат някакво решение. "Имам 500 билета, свалила съм ги от продажба, която е забранена, и се надявам да мога да ги върна. Това са сериозни пари за малък обект. Но нямам големи надежди", коментира продавачка в малък обект в центъра на София. Експерти коментират, че при по-големите дистрибутори вероятно договорните отношения с организатора на игрите са по-солидно регламентирани и затова политиката на компанията е различна. Търговците са категорични, че при тази ситуация е следвало да има преходен период за реализирането или връщането на билетите. Билети на стойност между 27 и 35 милиона лева има в цялата страна, отчетоха още те. Само в обектите в Сливен и Ямбол - 640 на брой, имало билети за 1 милион лева. Според участниците в пресконференцията 18 000 фирми в цялата страна ще претърпят загуби. Ще се наложи затваряне на павилиони, които са се занимавали с разпространението им.

Законът не предвижда и никакви гаранции, че вече спечелили от лотарията, но неполучили печалбите си, ще могат да ги вземат. 

Гаранции и преходен период в законопроекта първоначално бяха предвидени, но после вносителите - депутати от „Обединени патриоти” начело със съпредседателя Валери Симеонов, решиха, че това са частно-правни отношения между организатора на игрите, късметлии и търговци. Така депутатите оставиха търговци и спечелили сами да се оправят. Законопроектът бе незабавно подкрепен от правителството на Бойко Борисов и управляващато мнозинство в Народното събрание. Конкретният повод за законодателните промени даде разкритието, че хазната е загубила стотици милиони левове през последните 5 години заради занижени такси за лотарийна дейност, които частните оператори плащат. Последва масирана атака на прокуратурата срещу бизнесмена Васил Божков, който беше основен играч в тази ниша на хазартния бизнес. Срещу Божков, който се води арестуван в Обединените арабски емирства,  в момента има подвигнати общо 11 обвинения.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кръстоносният поход на Васил Божков е капан за наивници

30.11.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5014 9
Съдът отмени запор за над 1 млн. лв. на жената на Божков

27.11.2020

4727 19
Божков пак пита прокуратурата къде му е ритонът

06.11.2020

Обновена

8488 41

Коментари

Сладур

Божков е човек на БСП и Румен Петков..Нинчето ще си отдъхне, щото пак ще е председател на каманягите. Иначе Гергов и Божков я махаха одма...защото е човек на ББ.

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

...тъпо заглавие - Президентът нищо не е подкрепил, нито отхвърлил - просто е изпълнил конституцианните си задължения да подпише (в случая) или да не подпише указ.

Челичен
снимка на Челичен

Как само подписа за прокурора без  забавяне отлагане . имате 1 не на място натрапен  семпъл човечец.?

 

А не е ли правилно : "талони за изтриване"

 

щото търкане някак сексистко.

 

например:

"пръдлето имал търкания с тиквата..."

 

Slex

Ако беше върнал закона, щяхте да напишете, че защитава олигарха Божков.

Direktiva

 Е ние сега да харесваме ли или да не харесваме, на Далавери закона??

d5555

Божков е човек на герб и подържа комунягите в него.Оказа се обаче че в ръководството на мутрите има повече комунисти отколкото в бсп.

John Slow

 Е ние сега да харесваме ли или да не харесваме, на Далавери закона??

Зависи. Изчакай инструкции. 

Джиджи

Президентът Румен Радев е подписал указа за обнародване на промените в Закона за хазарта, с които се създава държавен монопол в лотарията с талончета за търкане.

Този път без никакви колебания! ✌️❤️✌️

Влез или се регистрирай за да коментираш