Quantcast

Медия без
политическа реклама

Радев пак се намеси в работата на кабинета

Президентът препоръча 9% ДДС за хляба, диференцииране на ставката по отрасли, данъчна реформа и още доста неща

18 Февр. 2022
БГНЕС
Президентът разговаря днес с журналисти и производители от Добрич за проблемите с хляба.

Румен Радев продължава да държи изкъсо министрите. След като през последните дни се срещна с някои от тях по текущи въпроси, а и разкритикува действията в енергетиката, днес раздаде идеи на кабинета как да смъкне цената на хляба. Съветите му бяха твърде подробни, но придружени с уточнението, че не иска да се меси на правителството. Изявлението той направи в Добрич, където посети базата на фирмата "Добруджански хляб".

"От цената на хляба зависи как се справяме с икономическата и енергийната криза. Не е приятно да се чуе от ръководството на този завод, че бъдещето му зависи от кредите, които да покриват ликвидността в тези тежки времена", бяха сред първите думи на президента. И продължи: "Много е важно да има диалог с правителството. Имаме една цел - да се вземат неотложни мерки. Те са свързани не само с директна финансова помощ. Не всичко опира до пари. Опира и до това как да се борим активно със сивата икономика. Да има завишен контрол. Дебатът и решенията за диференцираните ставки на ДДС вече изостава. Моят призив е правителството и парламентът да се вслушат в хората, които произвеждат хляба". Радев препоръча 9% ДДС за хляба, с уточнението, че това би било "стратегическо действие". Предложи и разширяване на мярката "60 на 40". "Критично важно е правителството да установи добър диалог с големите търговски вериги и да има защита на българския производител. Този срок от 45 дни да се чака да се разплатят тези хора, в същото време да се плаща авансово за енергия, ги поставя в невъзможна ситуация", каза още той. Спомена за румънски опит, от който може да почерпи България. Дебело подчерта, че за диференцииране на ДДС не трябва да се мисли по групи стоки, а по отрасли - за да се защитят стратегическите, което следва да е първостепенна грижа на изпълнителната власт. "Трябва цялостен дебат за реформа на данъчната система. Той е неизбежен е - тъй че да се осигурят ръст и условия за намаляване на огромните неравенства, да се гарантират стратегическите отрасли", завърши Радев.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обаче отхвърли възможността за намаляване на ДДС за хляба. "Имаме коалиционно споразумение, там е ясно записано, че диференцирани ДДС ставки, изключая тези, които са заварени покрай COVID кризата, няма да се приемат. А и това, което видяхме, че когато бяха намалени ДДС ставките, примерно за ресторантьорството, това не доведе до по-ниски цени за крайния потребител", каза той в парламента.

 

Коментар по темата: 

В сряда по обед президентът на България Румен Радев прие интересни гости.

 

Още по темата