Медия без
политическа реклама

Радев отрече казусът с "Нексо" да му е повлиял, но бързо бе опроверган

Взех решението си преди да избухне скандалът, твърди президентът, но премиерът Гълъб Донев представи обратна картина

17 Яну. 2023Обновена
Румен Радев
БГНЕС
Румен Радев

Според президента Румен Радев скандалът, избухнал след операцията срещу „Нексо“, няма нищо общо с неговото решение да предостави третия и последен мандат за правителство на БСП. Той направи коментар в този смисъл пред журналисти тази сутрин.

Служебният премиер Гълъб Донев обаче го опроверга: "Знаете политическата обстановка от последните дни каква беше, знаете за разкритията по отношение на една структура за криптовалута. Знаете, че има говорения за участие на лица от политическите среди, съответно финансиране. Така че, изборът, който направи президентът, е максимално възможният избор за третия мандат в настоящата ситуация", каза Донев.

Вчера водачът на левицата Корнелия Нинова предположи, че държавният глава се е повлиял от разследването срещу „Нексо“, когато е избрал нейната партия да състави кабинет. От други политици, също се чуха подобни твърдения, включително и от ДБ.

Радев обаче беше категоричен днес, че скандалът е избухнал, след като той е взел решението си в полза на БСП. В същото време изтъкна: "Този казус има потенциала да повлияе върху ефективната работа на едно бъдещо правителство с мандат на ДБ. Това го виждаме всички."

На президента не се харесаха допусканията на журналистите, че е предал мандата на партия, която няма да го реализира, за да отидем на избори. "А вие откъде знаете коя партия ще създаде и коя няма да създаде правителство?", остро запита той репортерите. И отсече: "Всеки има право на своите думи. Седем партии, всяка има своята позиция. Аз така съм преценил."

Държавният глава повтори аргументите, с които даде мандата на БСП вчера – способността й да прави компромиси и да управлява заедно с идеологически опоненти.

Способността на БСП да прави компромиси и да се коалира с опоненти, т. е. да се нагажда - това е била причината президентът Румен Радев да избере левицата за третия и последен мандат за съставяне на правителство.

Радев разясни по интересен начин изявлението на вицепрезидента Илияна Йотова, че следващото редовно правителство трябва да следва политиките на служебния кабинет, назначен от държавния глава. "Ако под политика разбираме изкуството да се оползотворяват всички възможности, то служебният кабинет прави максималното да оползотвори всички възможности пред него", похвали той своето правителство. И допълни, че подобна политика би трябвало да се следва от всички правителства.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата