Quantcast

Медия без
политическа реклама

Радев остро атакува кабинета за оръжия, газ и цени

Президентът нападна "милитаристите" и обясни колко е слаба България

03 Май 2022Обновена
Румен Радев

Румен Радев

Posted by bTV Новините on Monday, May 2, 2022

Президентът Румен Радев не се отказва от курса, който го носи към преки сблъсъци с управляващите. Днес държавният глава отправи поредна порция критики към властта по отношение на най-важните текущи проблеми – военната помощ за Украйна и газовите доставки.

Радев се защити от нападките, че прокарва руските интереси, като напомни, че в самото начало на войната е събрал държавното ръководство на консултативна среща, на която е била осъдена агресията на Кремъл. В същото време той подчерта, че настойчивите искания да се предостави българско оръжие на Украйна представляват риск за сигурността на страната ни.

„Имам чувството, че много хора говорят, без да имат собствено мнение. Ако нашите партньори им кажат: „Не, не трябва да се предостави оръжие, защото е опасно и ще има ескалация", те ще кажат: „Да, не трябва”; ако кажат: „Предоставяйте веднага оръжие”, те почват да правят точно това”, заяви президентът. Той изтъкна, че хората, които изразяват такива "милитаристични" настроения, не отчитат, че България има обща граница с Русия и Украйна в Черно море, че трябва да се грижим за голяма историческа диаспора, както и че сме силно зависими от руския газ. Някои подкрепяли военната помощ поради невежество - не били наясно със състоянието на българската изтребителна авиация, противовъздушна отбрана и радарна система.

По отношение на проблемите с газовите доставки Радев критично отбеляза, че Европа е закъсняла с намирането на общо решение, въпреки че Москва отдавна е предупреждавала, че ще предприеме подобна мярка. 

Позициите на "натовския генерал", освен че са унизително малодушни, се основават на неверни твърдения и внушения. Радев упорито пренебрегва съществени факти - че Кремъл още в началото на агресията си и след налагането на първите санкции от ЕС обяви България за вражеска държава и че като член на ЕС и на НАТО няма как да се правим на "неутрални". Освен това главнокомандващият странно зачести с "предупрежденията", че състоянието на въоръжените ни сили е плачевно. С което непрекъснато подчертава, че България е много слабо звено в колективната отбрана на Северноатлантическия пакт, а такива внушения са недопустими и опасни. Кого "предупреждава" Радев и защо го прави в критичен момент, когато трябва да обединява, а не да се прави на ментор и на "опозиция"?   

Самият факт, че Москва спря газовите доставки на България, която още няма решение за изпращане на военна помощ в Украйна, показва, че Кремъл смята страната ни за лесна мишена за изнудване.

 

Президентът попита защо „Булгаргаз” не е сключил договор за нови доставки, въпреки че има лиценз на търговец, и предположи, че ако беше подписал такъв, цената щеше да бъде 70 евро на куб.м. Зададе въпроса и дали в доставките сега са се включили посредници и на каква цена. Посочи, че ако цената на газа скочи с 30%, стотици хиляди българи и структуроопределящи предприятия ще се озоват на ръба. „Ако решенето е нови заеми за раздаването на помощи, все някога икономиката ни ще рухне”, смята Радев.

 

Апокалиптичните "прогнози" на президента в момента са абсолютно неуместни и напълно излишни, тъй като щабът му не предлага никакви възможни мерки и решения. Радев не изглеждаше особено загрижен за поскъпването на енергийните доставки от Русия отпреди войната, когато България се оказа  сред страните в ЕС с най-голям скок на природния газ. По данни на Евростат през втората половина на мирната 2021 г, когато Русия още не ни третираше като неприятел, цените на синьото гориво за бита у нас се качили рекордно на годишна база - с над 100%, което е най-голямото поскъпване в ЕС. Черният рекорд е поставен точно когато България се управляваше от служебните правителства, назначени от Румен Радев. 

 

 

Какво всъщност казва Радев? 

Ето как разчете днешните послания на президента известният икономист и анализатор Евгений Кънев в свой пост във Фейсбук:  · 

1. Не бива да пращаме оръжие, защото за разлика от съюзниците ни, ние сме на фронтовата линия.

Превод: За България е по-добре да има мир със съсед Русия - и затова Украйна трябва максимално бързо да загуби войната. Няма как да няма мир, ако победи Русия, защото украинците или ще приемат руско робство, или ще бъдат избити, или ще емигрират. А ние ще се чувстваме по-сигурни с Русия наблизо.

2. Не бива да пращаме оръжие, защото за разлика от съюзниците ни, ние имаме диаспора.

Превод: за диаспората е по-добре да е малцинство в Русия, отколкото в Украйна. А всички мъже в украинската армия не са българи, щом се бият срещу Русия.

3. Не бива да пращаме оръжие, защото за разлика от съюзниците ни, ние сме изцяло зависими за газ от Русия

Превод: Не може да има друг доставчик на газ освен Газпром, защото за азерите се погрижих, а за всеки друг газ не съм сред посредниците - и затова няма как да не е поне 30% по-скъп.

 

Ignorance or corruption - you choose.  Either way - we lose…., заключава Кънев. (Дали е невежество или корупция -  ти преценяваш. И в двата случая ние губим). 

 

 

С ПРЕЗРЕНИЕ

Откровено презрително се изказа президентът по отношение на възможността БСП да напусне четворната коалиция, както заплаши соцлидерът Корнелия Нинова, ако се даде оръжие на украинската армия. „Мисля, че ръководството на БСП ще намери такава формулировка, с която хем да не носи отговорност, ако се прати нещо, хем да остане в коалицията”, предположи той. Така на практика обяви, че заплахите на левицата са кухи.

 

Още по темата