Медия без
политическа реклама

Радев обяви кабинет без големи изненади

Официално: Премиер е Стефан Янев, вицета - Бойко Рашков, Гълъб Донев и Атанас Пеканов

11 Май 2021Обновена
Стефан Янев
Стефан Янев

Повечето очаквания за състава на служебния кабинет се сбъднаха. Премиер стана президентският секретар по сигурността и отбраната Стефан Янев. Той е сред на-близките хора на Румен Радев. Президентският указ за правителството бе оповестен във вторник по обед, министрите започват работа от сряда. С други укази държавният глава разпусна парламента и официално насрочи предсрочните избори за 11 юли.

Вицепремиери в служебното правителство ще бъдат Гълъб Донев, който поема социалното министерство, Бойко Рашков, оглавил МВР, и младият икономист Атанас Пеканов. Очаква се водеща роля за Рашков около "разчистване" на наследството на ГЕРБ. Той има и най-дълъг политически опит от всички членове на правителството. Рашков и Донев работеха в президентството досега. Пеканов пък определено е изненада. Той членува в стратегическия съвет към президента, а по-рано принадлежеше към левия кръг "Солидарна България". Пеканов ще е без портфейл, наглеждайки работата по европейските фондове.

Правосъден министър стана социалистът Янаки Стоилов. Успоредно с обявяването на правителството тече гласуване в Националния съвет на БСП за потвърждение на кандидатурата му. Миналата седмица Радев и Корнелия Нинова се разбраха номинациите от БСП да бъдат одобрени от партията. Явно това условие ще бъде формално спазено.

Министър на отбраната стана Георги Панайотов. Той е дипломат от кариерата.

Здравното министерство се оглавява от Стойчо Кацаров. Като политик преди двадесетина години той принадлежеше към десницата. Напоследък се изявява като граждански активист.   

Министерството на икономиката се поема от Кирил Петков, а Асен Василев ще отговаря за финансите. И двамата са харвардски възпитаници, гравитират около днешната "градска десница". 

Външен министър е Светлан Стоев. Досега той бе посланик в Дания. Стела Балтова поема министерството на туризма, след като до преди няколко дни за поста бе спряган хотелиерът Георги Щерев.

Земеделското министерство ще бъде водено от Христо Бозуков, активист на БСП доскоро от Пловдив и зам.министър при Орешарски. За културата ще отговаря проф. Велислав Минеков, който бе един от лидерите на летните протести. Министър на образованието и науката е проф. Николай Денков. Спортен министър стана Андрей Кузманов. Много интересно е името на новия министър на околната среда и водите. Ресорът бе поверен на Асен Личев, който е бивш служител на ведомството, а в последните години се изявяваше като остър критик на ГЕРБ. 

До последно не се знаеше изборът на Радев за МРРБ, транспорта и енергетиката. В крайна сметка държавният глава се спря на не много известни имена. Виолета Комитова пое регионалното развитие и благоустройството, Георги Тодоров - транспорта, а Андрей Живков - енергетиката.

Говорител на служебния кабинет ще бъде Антон Кутев, а ръководител на пресцентъра - Соня Момчилова.

Още за биографиите на министрите:

Министър-председателят Стефан Янев (61 г. до момента заемаше поста на секретар по сигурността и отбраната в президентството. Бе вицепремиер и военен министър в първото служебно правителство на Румен Радев.

РЕАКЦИИ

"Радвам се да споделя, че бях поканен от президента Румен Радев да участвам в служебното правителство като вицепремиер по Управление на европейските средства", написа в социалните мрежи Атанас Пеканов. И продължи: "Няма по-голяма чест и отговорност от това да служиш на родината си, особено във времена на нестабилност. Темата за Европа винаги е била ключова в моя професионален път. Благодаря на президента за тази възможност. Ние, младите хора, които искаме по-добра и просперираща държава, можем да допринесем за развитието ѝ. Вярвам, че в следващите месеци ще оправдая доверието и ще отговоря на високите очаквания".

"Изправи се! Мутри вън!" ще даде оценка на служебното правителство след като видим каква е степента на ангажираност на министрите към сигналите, които им прати комисията по ревизията в парламента", каза пък Мая Манолова. Тя поясни конкретно - министрите на регионалното развитие, на земеделието, на икономиката и на енергетиката трябвало да се разровят как се харчени парите на данъкоплатците за магистралите, санирането, във ВиК-сектора, земеделието, енергийните дружества, за "Балкански поток" и язовирите. "Очаквам ревизията да продължи, това е едната задача. Надеждата ни е в служебното правителство. Втората задача, разбира се, е осигуряването на честни избори. Вече са налице повечето законодателни предпоставки, но зависи и от служебния кабинет", заяви Манолова. 

Вицепремиерът и външен министър в оставка Eкатерина Захариева, която утре ще предаде поста на Светлан Стоев на среща на четири очи в МВнР, окачестви своя наследник като "добър дипломат, дипломат от кариерата". Пред bTV тя припомни, че той е бил три години директор на държавния протокол в нейния мандат, лично го е номинирала и за посланик в Дания. Захариева обаче не бе така ласкава към останалите в служебния кабинет и към президента. Според нея министърът на финансите е ключов, а Асен Василев „няма абсолютно никаква представа от финансите в държавния бюджет”. 

Бившият външен министър отправи критики срещу Румен Радев, че е скрил приетата декларация от срещата на върха на държавните глави от групата Б9. Според нея това означава безпринципност. Една година нямаме дума от българския президент за случващото се в Черно море, за случващото се по границите на Украйна и за случващото се с Навални, заключи Захариева. 

Зам.-председателят на БСП Кристиян Вигенин похвали служебния кабинет като "много силен експертно". Той се опита да смекчи конфликта между партията и президента, подчертавайки избора на Янаки Стоилов за служебен министър на правосъдието. "Той е консенсусна фигура в самата БСП, има сериозен авторитет навън, както и сериозен политически опит през последните 30 години. Това е знак, че стоим зад президента и тези опити да се вбива клин между нас са безпочвени", коментира Вигенин пред bTV.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата