Медия без
политическа реклама

Радев обвини партиите, че се страхуват да управляват през зимата

"Не е чак толкова страшно", успокои ги той

06 Окт. 2022
Според Радев и тези избори не са дали възможност на никоя партия да управлява сама, но са знак, че хората очакват диалог и намиране на общи решения.
Фейсбук
Според Радев и тези избори не са дали възможност на никоя партия да управлява сама, но са знак, че хората очакват диалог и намиране на общи решения.

Президентът Румен Радев направи първи коментари за провелите се на 2 октомври парламентарни избори, обвинявайки партиите, че се страхуват да поемат управлението на държавата през зимата.

"По-тревожното е, че издигането на червени линии след изборите и търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалиция, издават страха на партиите да поемат отговорност за управлението през зимата", коментира той пред журналисти в Малта, където е на официално посещение. Оттам той ще пътува за Прага за първата среща на върха във формат "Европейска политическа общност".

"Не е чак толкова страшно, само за 2 месеца служебното правителство изгради една стабилна основа, от която следващото редовно правителство би трябвало да може да преведе страната през зимата без особени затруднения. Сега не е време за малодушие и за тяснопартийни сметки. България има нужда от работещ парламент…време е да се поеме отговорност, време е за политическа смелост", заяви държавният глава.

"Българските граждани дадоха своята оценка и за тези избори и искам да им благодаря. Но и тези избори не успяха да пречупят тенденцията за отчуждаване от партиите и от властта. Тези избори не дадоха възможност на никоя партия да управлява сама, не дадоха възможност и за лесно формиране на коалиция. Това е ясен знак, че хората очакват диалог, разбирателство, разум и намиране на общи решения. България има нужда от работещ парламент и устойчиво, редовно правителство", посочи Радев.

По думите му още следващата седмица той ще обяви датата, на която ще свика първото заседание на 48-ото Народно събрание. Преди това обаче обеща да се допита до всички парламентарно представени партии и да се съобрази с техните виждания. "Важно е те да намерят общ език. Ще предоставя всички условия по Конституция, за да има достатъчно време за диалог, за търсене на консенсус, за да се сформира управленско мнозинство", добави Радев.

 

ЗА ШЕНГЕН

На път към чешката столица Прага, където ще участва в европейски срещи на върха, държавният глава каза още, че България не може да продължава да се примирява с факта, че остава извън Шенген. "Ние и Румъния не може повече да бъдем държани извън Шенген само заради това, че 11 години след като сме покрили всички технически изисквания, някой си измисля допълнителни критерии. От това губят всички - гражданите, туризма и икономиките ни. Не може България да проявява солидарност и да влага огромни ресурси за опазване на границата, и да срещаме неразбиране по темата. Не може българите да са втора категория европейци и да чакат по КПП-тата на европейските държави. Ние няма да се примирим", каза Румен Радев, цитиран от БНТ.

По думите му в условията на безпрецедентна криза по света, на тежки енергийни, икономически и социални кризи, ключът към нашето бъдеще е в диалога и солидарността. "В тези тежки дни имаме нужда от обединена Европа. Обединена Европа не може да остане безразлична към войната на Русия срещу Украйна, защото нейната ескалация е най-голямата заплаха за мира на континента след Втората световна война. Вторичните ефекти на войната се усещат и общата политика за европейска отбрана ще е във фокуса на всяка следваща лидерска среща", заяви още той.

 

Още по темата