Quantcast

Медия без
политическа реклама

Радев не е склонен да събере политиците за Северна Македония

КСНС е форматът, на който може да се постигне широк консенсус, продължи да настоява Кирил Петков

23 Май 2022Обновена
БГНЕС
Румен Радев

Президентът Румен Радев гледа с неохота на предложението на премиера Кирил Петков държавният глава да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). В органа, който събира най-важните политически лидери и държавни дейци, според Петков трябва да бъде обсъден въпросът за спора със Северна Македония.

По инициатива на Радев вече се проведе едно заседание на КСНС по темата през януари т.г., на което бяха потвърдени позициите, които той самият беше задал. Сега според Петков съветът трябва да се събере отново, за да установи какво се е променило през този период, и съответно какъв курс трябва да се следва занапред.

Правителството на Северна Македония освободи от поста главен преговарящ с България Владо Бучковски, съобщи във вторник БНР.

Нежеланието на Радев да подеме инициативата на премиера пролича от негов коментар пред журналисти по темата днес. Той даде да се разбере, че всичко по въпроса вече е ясно. "Колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, изразена в приетите от Народното събрание документи и последния КСНС, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите, колкото по-отговорно се държим като член на ЕС и се придържаме към принципите и ценностите на съюза, толкова по-лесно ще им бъде", подчерта президентът.

Министър-председателят Кирил Петков призова президента Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност заради преговорите между България и Северна Македония за членство на западната ни съседка в ЕС.

Той напомни, че КСНС е орган, който цели да подпомага диалога по определени теми. И изтъкна: "Ако се търси широк национален консенсус по отношение на Република Северна Македония, то такъв не само, че има, но е и силно изразен в нашето общество, и би следвало управляващите да са наясно с това." Радев допусна, че ако диалогът е нарушен по някакъв начин вътре в управляващата коалиция, тогава Петков трябва ясно да каже: какви си причините за това, наблюдава ли се прогрес от страна на Северна Македония, както и дали има промяна в позицията на нашите европейски партньори.

Имаше нещо недоизказано във вчерашния запис на министър-председателя Кирил Петков" - това беше първата реакция от президентството на предложението на премиера да се свика Консултативният съвет за национална сигурност заради Северна Македония.

Президентът увери, че ще продължи да работи за това македонските българи да получат гаранции, че ще бъдат интегрирани в обществото на Северна Македония. И напомни, че лидерите в Скопие трябва да се "освободят от тоталитарното югославско минало".

Накрая Радев поздрави френския президент Еманюел Макрон, с когото наскоро разговаряха за Северна Македония, за "неговото визионерство и смелост да търси адекватни решения".

НАСТОЙЧИВОСТ

От Рим, където е на посещение, Кирил Петков продължи да настоява за свикването на КСНС. Аргументът му беше, че е отминало твърде много време от последното заседание на съвета по темата. А от тогава насам са се провели много разговори по въпроса, постъпили са различни предложения за разрешаване на спора, включително от световни лидери, както и нова информация от специалните служби.

"Няма никакъв по-добър формат да седнем около една маса всички, да обобщим тези 6 месеца какво се е случило, какво имаме в момента на масата, как това се връзва със съществуващата ни позиция и какви стъпки трябва да направим заедно напред. Защото, ако не сме в една лодка всички заедно по тази тема, разединението не ни прави по-силни, прави ни по-слаби", изтъкна премиерът.

Той беше категоричен, че никой не може да реши самостоятелно такъв въпрос, а е необходим широк национален консенсус. "Това означава коалицията и голяма част от опозиционните партии", уточни Петков.

В Рим той ще се срещне с делегация от Северна Македония, оглавявана от премиера на страната Димитър Ковачевски. София и Скопие този път не успяха да се разберат за общо честване на Светите братя Кирил и Методиий.

Още по темата