Медия без
политическа реклама

Радев нападна остро всички партии

Ако оставим на нашите самозвани евроатлантици, то те с охота биха изпратили българите да се бият в Украйна, твърди президентът

03 Юни 2024
Румен Радев
EPA/BGNES архив
Румен Радев

Президентът Румен Радев нападна политическите партии само седмица преди изборите. "Всеки ден се вижда колебанието на българските граждани относно изборите, а то идва от неспособността на партиите да ги убедят да застанат зад някаква рационална кауза. Кампанията сега се доминира от това, че самите политически партии губят доверието на избирателите - те сами са в една безизходица, която сами създадоха със своите коалиции, с нарушаването на всякакви обещания към гражданите, и с тази гавра с българската Конституция", обяви държавният глава. Той направи изявленията си пред журналисти при участието си в церемонията по награждаване на финалистите в конкурса по програмиране "CodeIT". 

Служебното правителство ще реши кой ще представлява България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това коментира още Радев в отговор на журналистически въпрос. Държавният глава допълни, че ако той представлява България на високия форум, ще изрази позицията си за войната, която многократно е заявал пред медиите. 

"За това кой ще представлява страната, отговорност носи Министерски съвет, но с всички произтичащи последствия и историческа отговорност за служебното правителство, защото това е екзистенциална среща на върха, не е като другите. Тук се взима решение за войната и мира. Трябва да отчитаме и самата легитимност на настоящия кабинет. Нека не забравяме, че той е продукт на един парламент, получен с ниска избирателна активност и с катастрофално ниско доверие от името на българските граждани, както и е продукт на една, мога да кажа, гавра с българската конституция", заяви Румен Радев.

Според президента червените линии, които сдържаха безконтролната ескалация на войната в Украйна, вече са погазени. "До момента имаше две червени линии, които сдържаха безконтролната ескалация на тази война. Първата - това е ограничаването на географския обхват ва войната само на територията на Украйна и второто - недопускането на директен сблъсък между военнослужещи на НАТО и такива на Русия. С решението да даде възможност за атака със западни оръжия дълбоко във вътрешността на Русия и с официализирането на изпращането на съветници и инструктори на самата фронтова линия, тези червени линии вече са погазени и за съжаление, нашите политици стават част от едни такива неадекватни решения с всички политически последствия", посочи Радев.

По думите му манипулацията и изопачаването на истината са се превърнали в трайна черта на българската политика. "Виждам как се преиначават и моите думи, виждаме и цялата ситуация относно развитие във войната в Украйна и участието на НАТО в този конфликт на всички нива е публична тайна, която все повече става явна. И това участие се задълбочава и крие риск от безконтролна ескалация, а това ще рече - от ядрен армагедон и всички спекулации по тази тема целят да приспят общественото мнение", заяви Радев.

"Аз категорично не съм заявявал никога, че България е взела решение за изпращане на свои войски в Украйна. Нашите самозвани евроатлантици са страхливички и неспособни сами на такова решение и знаят, че ще бъдат отлъчени и отритнати от обществото, както си го получиха и при опита да отменят 3-ти март за национален празник. Иначе, ако оставим на тях, с охота биха изпратили всички българи да се бият в Украйна, за да прикрият своята фалшива евроатлантическа фасада. Защото те са много далеч от евроатлантическите ценности", каза Радев.

Президентът призова да се установят всички факти и обстоятелства около формирането на българската позиция за геноцида в Сребреница в ООН. Според него е неуместно българското правителство да проявява колебания и непоследователност, в случай че ние сме съавтори на проекта на резолюция.

"Но това няма да е прецедент. При мое участие на Европейския съвет, България отстояваше позиция за правата на българите в Република Северна Македония, когато ние наистина префокусирахме вниманието на ЕС и всички евролидери именно в правата на човека и тяхното нарушаване. И тогава дойде друго правителство, което заличи тези усилия. Така че България трябва да е ясна и последователна и да утвърждава демократичните ценности и принципи в нашия регион", посочи Радев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Румен Радев

Още по темата