facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Радев: Депутатите даряват заплатите си по команда на Борисов

Премиерът си гради образа на спасител върху страха, който сам раздухва, обяви президентът
Обновена
5 339
 Илияна Кирилова

Решението на депутатите да дарят своите заплати, както и тези на стотици висши чиновници от изпълнителната власт, за нуждите на борбата с епидемията, е взето по команда от премиера Бойко Борисов. Това обяви президентът Румен Радев пред bTV.

„Не приемам моралния призив на хора, които превърнаха моралния казус с дарителството, което е индивидуален акт, в политически фарс. Не е това начинът. Стана по команда, а това е доброволен жест. Опорочи се, за съжаление”, посочи държавният глава. И упрекна парламента, че се е превърнал в изпълнител на волята на правителството.

Той отрече твърденията на Борисов, че иска да отпаднат ограничителните мерки. „Премиерът е опитен, обигран политик, който не хвърля думи на вятъра. Но не приемам да си гради образа на спасител върху страха, който той сам раздухва с трупове, с морги, с масови гробове. В същото време, ако нещо се обърка, ще има виновен - разбира се, Радев”, каза президентът.

В същото време президентът говори с помирителен тон за отношенията си с премиера.  Той отбеляза, че двамата нееднократно се действали съвместно по време на кризата. „Не мисля, че сме минавали границата. Трябва да има някакъв баланс. Всяка власт се нуждае от коректив, особено ако е взела решение да въведе извънредно положение посред нощ”, отбеляза Радев. Той похвали кабинета, че е взел навременни мерки за социална дистанция и изолация, активирал е българската промишленост срещу кризата и е разгърнал активна информационна кампания. В същото време порица правителството, че не е осигурило масови, безплатни тестове и изостава с въвеждането на социално-икономически мерки в полза на гражданите. И сподели, че след като наложи вето на извънредния закон, са спрели да се чуват по телефона с премиера.

Във връзка с нападките на управляващите, че само критикува, без да даде конкретни мерки, Радев отговори: "Президентът е дължен да дава насоки, да посочва слабости, породени от действия и бездействия на изпълнителната власт. Но не очаквайте директно конкретни стъпки с цифри, разчети и проценти. Това е изцяло в прерогагивите на изпълнителната власт, в която се намира оперативната информация и оперативните пълномощия за управление." 

"Експертите са предложили такива мерки и изпълнителната власт ги е утвърдила, и те трябва да се изпълняват", коментира Радев решението за удължаването на извънредното положение до 13 май, което той одобри. И обясни, че не е наложил вето на актуализацията на бюджета, защото с него са били приети неотложни мерки. "Но ние трябва да следим какво става с тези 10 милиарда", напомни държавният глава за заема, който правителството смята да тегли.

За работата на шефа на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски президентът лаконично коментира, че оценката вече е дадена от гражданите с това, че спазват препоръките на органа. По повод управлението на кризата той отбеляза, че няма обяснение защо правителството не използва Закона за защита при бедствия и националния план срещу грипна пандемия.

Той отказа да коментира забележките на Борисов по повод кончината на баща му. Но каза: „Аз нямам нужда от личен говорител, който да обявява за смъртта на моя баща. Ако имах нужда, щях да помоля премиера да бъде такъв. Той се провъзгласи по самоинициатива. Благодаря му.”

А поканата на бившия здравен министър Петър Москов да се зарази с коронавируса Радев определи като проява на средновековно мислене.

118

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Божков: Имам доказателства, че съм дал 60 млн. лв. на Борисов

05.06.2020

Обновена

3112 53
Божков: Горанов поиска да подаря лотарията на техен човек

05.06.2020

Обновена

17777 110
Българската проверка по "Барселонагейт" е прекратена

Коментари

Страници

редник

...да въведе извънредно отношение...

 

Това, хм, точната дума ли е?...

Каубой
снимка на Каубой

ген Деси не му дава.

ловkия

Съпругът но Г-жата бил казал, че никога не бил казвал щото мерките срещу епидемията требва да паднат веднага.

Но не е казал кога според него требва да паднат, некой чу ли, че аз него време си резах салата...

Andrij

Май си изпил ракията преди салатата!Изразявай се разбираемо.

Aniki

 

Съпругът но Г-жата бил казал, че никога не бил казвал щото мерките срещу епидемията требва да паднат веднага.

Но не е казал кога според него требва да паднат, некой чу ли, че аз него време си резах салата...

прочети си поста, редактирай го във форма която не е неадекватна и тогава може и да получиш отговор някакъв

atlantis

Да каза! Ако питаш, дали е посочил дата - не! Каза, че е необходимо точна преценка, кога да бъде отменена без да се посочват дати.Също така, че е необходимо леко разхлабване на карантина за някои групи хора.

Тъмно пиво

Каза, че е необходимо точна преценка, кога да бъде отменена без да се посочват дати

Брях! Амчи той, президентът, направо открил топлата вода! 

бледият_конник

Някой бил казал, че никога не бил казвал...Много ти е лесно да пишеш анонимно. Не те ли е срам, да говориш че в тоя момент си режеш салатата, смешко!

ловkия

Решението на депутатите да дарят своите заплати, както и тези на стотици висши чиновници от изпълнителната власт, за нуждите на борбата с епидемията, е взето по команда от премиера Бойко Борисов.

И квооо, ти затва ли не даряваш, щото нема кой да те изкомандори?

Baskerville
снимка на Baskerville

Кръгом и бегом да се осведомиш за дарението на Радев от март! 🎃

Никса

Въздухар, та дрънка! Безделникът от Дондуков 2, се чуди как да оправдае съществуването си!

Каубой
снимка на Каубой

Фуражка, сър. ЧК Красная!

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Трябва да сложим за премиер и президент жени.По възможност- добре изглеждащи.Вмест досадно пишкомерство поне ще си мерят други работи, евентулно може да си спретнат и борба в кал за забавление на публиката.Така ще си режем салатата пред екрана.

noooo1

Утре да очакваме ли пак парад на пресконференции?

Lola the Kinks
Stern

Утре да очакваме ли пак парад на пресконференции?

Ъхъ. Ще има "На Ваша пресконференция с входящ № ...", Ви уведомяваме с "Наша пресконференция с изходящ № ..."

Никса

Апокалипсите и страховете ги насажда само безделникът от Дондуков 2, плаши с глад и мизерия, в България, дето копривата вече е избуяла! 

Lola the Kinks
PlaNed
снимка на PlaNed

лофки диагностици, останали без директиви и началници копират стари подложки...

Киро Жарта

Радев, 👍

noooo1

Доста неадекватен водещ. След като президентът ясно отговори откъде може да се намерят пари, Хекимян още два пъти му зададе подобни въпроси.

Сократя

От мен - положителна оценка за г-н Радев днес.

Бих дал и по-висока, ако не беше потретил като един сущий Мирча Кришан: "Глад-страх".

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

А онуй на деса  силно завижда, женката я пофали. че дарявала 

Как бе как го търпите това?

тиквата си е онбашия  г@з и простак

ОНД е агент провокатор.

 

да бяха направили фонд с отчисления.

А и да питат къдеса  дупетатите я има 20 миндила  я няма в събранието, що нес нимате как цели фамилии  кланове са завзели спа и прочее "къщи за гости" навътре по планините?Карантинирани в лукс с командировки.

Aniki

Всички ли които плюете Радев по команда сте пияни в момента? Няма един адекватен ред в това което си написал.

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

Що си писал онуй на деса с главна буква?❗️

И що когато някой напише нещо различно от ибриците,га@золизците е плюене? ❗️Тва ОНД е за съжаление кво плюене ...80% ците си имате същите кумири като ония от Карлуково.

но няма как да сте различни.

Aniki

Наистина не ти се разбира какво говориш. 

Paranormal

Принципно коректив е нужен заради човешката природа, c'est la vie. 

HBK

Не мога да скрия възхищението си от Президента. По време на днешното интервю той беше безпощадно ясен в отговорите си, изключително адекватен в оценките си и балансиран в поведението си. Човек, който не разчита на моментни импровизации, а на задълбочен предварителен анализ и на аргуменирани отговори. Качества, които отдавна не бяхме виждали в роден политик.

 

Що се отнася до застъпваните позиции, убеден съм, че те ще бъдат одобрени от болшинството Българи, включително и от неговите опоненти. Разбира се, те (опонентите) няма да признаят това.   

Paranormal

Е, не. Принципът е като Кола и Пепси, нищо особено. 

atlantis

👍

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×