Медия без
политическа реклама

Радев даде мандата на Денков с отвращение

Президентът го призова да не се опитва да създаде правителство, тъй като то е предварително дискредитирано

29 Май 2023Обновена

Президентът връчва втория мандат на ПП-ДБ.

Posted by БНР - Българско национално радио on Monday, May 29, 2023

Без изобщо да прикрива неприязънта си, президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиера на ПП-ДБ Николай Денков.

Той отправи безпрецедентни за тази иначе протоколна процедура критики както към Денков, така и към придружаващите го представители на десницата. Сред тях бяха Атанас Атанасов, Асен Василев, Надежда Йорданова и Владислав Панев. Липсваха Кирил Петков и Христо Иванов. Не присъстваше и Мария Габриел, с която Денков иска да управлява.

Радев заяви, че като президент и върховен главнокомандващ негово задължение е "да брани българската държавност". "Точно заради това не е целесъобразно от моя страна да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и публични самопризнания; заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация; заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидерите на европейски институции и името на България", започна рязко държавният глава. За миг остана впечатлението, че той изобщо няма да връчи папката с мандата на Денков.

Веднага след това обаче Радев заяви, че Конституцията го задължава да даде мандата. "Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазването на остатъците от нормалност и доверие в политическата система, на съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива, и на съхраняване на имиджа на България пред нашите европейски партньори, ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който според мен вече е дискредитиран", допълни той. На практика той каза на Денков да не си прави труда да създава правителство.

Денков не реагира на нападките. Той кротко подчерта, че страната се нуждае от стабилно правителство и парламент, който да приеме държавния бюджет и промени в Конституцията. Ангажира се да води преговори през следващите дни с останалите парламентарни сили, без да споменава ГЕРБ-СДС, и изрази надежда, че следващата седмица вече ще има редовен кабинет.

"Надявам се да осъзнавате риска и отговорността, които поемате", предупреди го Радев. "Знам, никога не съм се плашил от трудностите", отвърна Денков.

Малко по-късно кандидат-премиерът все пак коментира думите на Радев. Той заяви пред медиите, че Конституцията не дава право на някой друг да съветва парламента дали да избере правителство или не. А критиките на Радев нарече "интерпретация". Денков напомни, че през 2021 г. са били сменени ръководителите на спецслужбите и тогава това е било представено като нормална парламентарна процедура.

Тук се намеси Атанас Атанасов, който заяви, че не може да се говори за "предателство", тъй като всеки трябва да бъде проучен за надеждност, включително към нашите съюзници, които трябва да ни имат доверие, за да споделят с нашата страна надеждна информация. А Асен Василев, който говореше в записа от "Рудигейт" за "наши хора", съгласувани с чужди посолства, повтори думите му, без да разкрие с кои чуждестранни дипломати са били обсъждани имена.

 

СИТУАЦИЯТА

Преди седмица Мария Габриел, която беше номинирана за поста от ГЕРБ-СДС, върна първия мандат неизпълнен. Това стана след уговорка между бившия еврокомисар и Денков да управляват съвместно кабинет чрез втория мандат, като се редуват като министър-председатели за период от по 9 месеца. Първи трябва да бъде Денков.

Съдбата на тази сделка остава неясна след скандала "Рудигейт", заради който ГЕРБ-СДС обяви "замразяване" на преговорите. Вчера Денков коментира, че разговорите между него и Габриел продължават. По думите му, не се обсъжда отпадането на идеята за ротация, но може да се говори за привличане на повече експерти в бъдещия кабинет.

Днес Денков каза, че очаква обаждане от Габриел, тъй като тя е прекратила преговорите. Той вече не се ангажира с каквито и да било коментари за евентуални промени в проектокабинета си.

 

РЕАКЦИИ

„След днешното връчване на мандата от президента мисля, че стана ясно какъв е залогът. Диктатура или парламентарна република. Изборът (за)сега е в ръцете на парламента”, написа в социалните мрежи Асен Василев.

"Недопустимо е вмешателството на Радев при връчването на втория мандат. Ролята на президента е да връчи мандата, не да коментира какво да правят с него политическите сили, представени в парламента на ПАРЛАМЕНТАРНАТА ни република", коментира Ивайло Мирчев, депутат от ПП-ДБ.

"Дали Радев намира оползотворяването на втория мандат за целесъобразно или не, е мнение, което няма място в процедурата по връчването. За пореден път сме свидетели как президентът навлиза с коментари в територии отвъд поверената му роля. Неизбежно е да се запитаме доколко отговорно е това поведение в момент, когато държавата ни има спешна нужда от редовно правителство? И кой всъщност има интерес такова правителство да не бъде сформирано?", написа Мирчев в профила си във Фейсбук.

Водачът на БСП Корнелия Нинова също разкритикува Радев, но по друга линия - че пропуска част от изтеклия разговор, която пряко го засяга. "От записите става ясно, че ПП и г-н Радев са правили "ала бала схема за изборите", че цялата държавна машина е работила за тях, и че ако народът бъде оставен да гласува свободно, те ще имат между 7 и 10%", написа Нинова във Фейсбук.

Тя допълва, че Кирил Петков е станал министър „в нарушение на Конституцията, с протекцията и амнистията от президента“. „Така, че г-н Радев, вие вече не можете да бъдете морален съдник. Вие създадохте проблемите в държавата и няма как да сте част от тяхното решаване“, пише соцлидерът. Накрая Нинова констатира, че и вторият мандат е пропилян, и очаква на третия да бъде предложен кабинет с „5-6 национални задачи, срок за изпълнение, непартиен премиер и министри експерти“.

Последвайте ни и в google news бутон