Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пътните фирми спряха протестите

ГЕРБ и ДПС провалиха заседание на регионалната комисия по техния въпрос

29 Юли 2022Обновена
Илияна Кирилова

Пътно-строителните фирми спират протестите си и ще търсят диалог със службното правителство. Това обявиха от Браншова камара "Пътища", след като днес заради липса на кворум се провали заседанието на регионалната комисия, на която трябваше да се разглежда проблемът с разплащането от страна на държавата. Пътните фирми претендират за 720 млн. лв. неизплатени за извършени дейности за пътно поддържане и ремонти. 

Пред Народното събрание тази сутрин се бяха събрали работници от пътностроителни фирми. Те се отказаха от предвиденото шествие с камиони по Околовръстното шосе на София, както и от блокирани на18 възлови пътища в страната от 10 до 11.00 часа.

Председателят на комисията по регионална политика Настимир Ананиев заяви по-рано тази седмица, че държавата ще се разплати само с изрядните пътностроителни фирми, а за останалите предстои проверка на свършената работа от ДНСК и Агенция Пътна инфраструктура.

Днешното извънредно заседание на регионалната комисия в парламента, на което трябваше да бъде разгледан въпросът с разплащането на фирмите, се провали. Депутатите на ГЕРБ и ДПС и други народни представители от опозицията и новото мнозинство, свалило кабинета, тази сутрин не се явиха. Без тях не можа да се събере кворум. На заседанието трябваше да се приеме решение за удължаване на срока на договорите с фирмите за текуща поддръжка на държавните пътища, които изтичат на 30 септември.

„Много безотговорно поведение, а от друга страна пък има протести. Според мен, те нарочно наливат масло в огъня. Всичко е политическа игра. И двете страни нищо не правят. Защо Камарата (ББК „Пътища“ - б. а.) не призове ГЕРБ и ДПС да влязат на комисия и в зала и за да се приеме решението? При служебното правителство няма да има парламент и може би искат по този начин да навредят и на президента, защото 30 септември, когато е крайният срок на договорите, ще се падне по време на служебния кабинет. Искахме да удължим срока до 30 ноември, когато ще има парламент и ще може да вземат някакви решения“, каза за „Сега“ Настимир Ананиев, председател на комисията.

Днес е последният ден от работата на парламента, очаква се президентът да публикува указа и в понеделник или вторник да разпусне Народното събрание. 

На брифинг н кулоарите на парламента днес Настимир Ананиев припомни, че през тази седмица вече с проваля заседанието на трета регионална комисия. Той определи поведението на ГЕРБ и ДПС като тежко политическо лицемерие, но и от самата камара на пътните строители. „Опитахме се да направим всичко възможно да решим проблема, но без желание от другите политически сили, това няма как да стане. Има публична справка на ДАНС, според която, ако не се удължи срокът (за текущите пътни ремонти – б. р.), което не виждам по какъв начин може да стане, има риск за пътния бранш.

Йордан Терзийски, зам.-председател на регионалната комисия в НС, акцентира на факта да бъде застрашена пътната поддръжка след 30 септември. Той припомни, че от МРРБ не са подготвили качествено процедурите за избор на нови изпълнители на тази дейност. „ С тази демонстрация на некомпетентност, мисля, че се прикриват определени зависимости. ГЕРБ и ДПС бойкотират работата по комисии, където би трябвало на експертно ниво да решава проблеми. Те дължат обяснение на обществото.

Настимир Ананиев се надява служебното правителство да направи нови обществени поръчки за ТРП, за да текат сроковете и да не се губи излишно време.

Също на брифинг в парламента Николай Нанков от ГЕРБ, по чието време, като министър, бе направен ремонтът на пътя убиец край Своге, обвини ПП, че сега имитирали активност, защото за година и половина не са успели да направят обществени поръчки за пътищата. Според него решението за удължаване на срока след 30 септември цяло да бъде незаконно. Бившият регионален министър отправи обидни нападки към Настимир Ананиев. Той припомни, че партията на Борисов е дала сигнал до Конституционния съд срещу решението Народното събрание да проверява дали няма далавери по договорите за пътните ремонти.

Александър Ненков от ГЕРБ, отново повтори, как по времето на ГЕРБ България била огромна строителна площадка. По думите му фирмите, на които Настимир Ананиев призовава да се плати, били тези минали през някакви адвокатски кантори. Той обаче не ги назова. С нескрито задоволство той пророкува, че след 30 септември България ще се превърне като държава от третия свят, без пътна поддръжка. Той защити инхаус поръчките, като изключително законна практика в пътното строителство.

Николай Нанков обеща все пак, че днес в зала ГЕРБ ще подкрепи решението за индексациите на строителните договори.

НЕДОВОЛСТВО

Надзиратели и служители от съдебната власт също продължават протестите си за увеличение на заплатите. Днес те протестираха пред Съдебната палата в София.

В Благоевград служители от Дирекция "Съдебна охрана" към министерството на правосъдието излизат на мълчалив протест пред съдебната палата в града от 7.30 до 8 часа. Синдикалистите настояват да бъде изпълнено обещаното увеличение на работната им заплата. Работещите в съдебната охрана са били неприятно изненадани от възнагражденията си за месец юли, които  според тях  са една трета от договореното с правосъдния министър Надежда Йорданова. "Беше обещано 300 лева, всъщност увеличиха заплатите със 125 лева", заяви  председателя на синдиката в Благоевград Гаврил Митушев.

 

Ключови думи:

протест, пътни фирми

Още по темата