Quantcast

Медия без
политическа реклама

Първи ранен полицай при налагане на мерките

МВР отлага тестването на сирените, за да не създава паника

31 Март 2020Обновена
Илияна Кирилова

За първи ранен полицай при налагане на противоепидимичните мерки съобщават от прокуратурата. Става дума за случай в Девня, при който човек е оказал съпротива на полицаи като е ранил единият в краката и е потрошил служебния автомобил.

На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои съграждани, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители, които изпълнявали задълженията си по опазване на обществения ред в района във връзка с мерките в извънредното положение, наложени против разпространението на COVID-19. Служителите на реда спрели служебния автомобил и предупредили групата да се разпръсне.

На устната заповед не се подчинил единствено Галин А. Започнал да отправя ругатни и обиди към полицейския екип от РУ на МВР в Девня, твърдят още от прократурата. Човекът бил поканен бил да се легитимира. След като мъжът не направил това, полицейските служители му наредили да се качи в колата, за да бъде отведен в районното управление за изясняване на самоличността му. Галин отказал да се подчини, започнал да се съпротивлява и успял да нарани в крака единия от полицаите, както и да нанесе повреди на служебната кола, пише още държавното обвинение в официално съобщение.

Повикано било подкрепление и Галин А. бил задържан и отведен в РУ на МВР в Девня. В рамките на полицейското задържане за срок от 24 часа прокуратурата повдигнала две обвинение на 39-годишния мъж и внесла искане в съда да му бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 

Мъжът е привлечен към наказателна отговорност от прокуратурата за хулиганство при условията на опасен рецидив, съпроводено със съпротива срещу орган на властта, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред, и за нанесена телесна повреда на полицейски служител при и по повод изпълнение на службата му. Обвиняемият е осъждан 10 пъти за престъпления против собствеността от 1999 г. до 2014 г. 

За инцидент се съобщава и от Банско. Там пък, в Районно управление на МВР гр. Банско, е постъпил сигнал за мъж в нетрезво състояние, извършващ хулигански действия. Той откъснал задната регистрационна табела на лек автомобил, паркиран в района на ул. „България“ в града, и хвърлял камъни по прозорците на жилищна кооперация. Веднага на място са били изпратени полицейски служители, които установили лицето  – криминално проявения Д.П., който същият ден навършил 24 години, разказва прокуратурата. Въпреки наложената карантина на територията на гр. Банско, въведена с разпоредбата на заповед на министъра на здравеопазването от 17.03.2020 г., мъжът напуснал обитаваното от него жилище. С действията си той нарушил противоепидемичните мерки, предприети срещу разпространението на вируса Covid – 19. Д. П. е бил задържан и е привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление – нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителната болест по хората, извършено по време на пандемия и извънредно положение.

В същото време МВР обяви, че отлага  планираното за 1 април тестване на системите за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и аварии. Решението цели да не се създава допълнително напрежение сред гражданите по време на извънредното положение, обясняват от МВР. Тренировъчно тестване ще бъде проведено, когато ситуацията позволява. Както винаги, датата и часът ще бъдат съобщени предварително, добавят от вътрешното министерство. 

В момета по закон, всеки първи работен ден от месец април и месец октомври сирените се тестват. Тестове се провеждат в София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян и Враца, както и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй". Излъчват се националните сигнали за тревога и край на тревогата, които се съпътстват от гласова информация.
 
Тренировките се извършва с цел проверка на техническото състояние на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и за обучение на населението. 

Само преди дни ръководството на пловдивската полиция предложи тази система да се ползва на национално ниво, за да се информират хората, че не трябва да излизат от домовете си без причина, както и да няма струпвания.

Междувременно бе обявено, че след вдигането на картината в Банско, то край града ще останат КПП-та като тези около областните градове. Така и не става ясно на какво основание ще съществуват те, след като в заповедта на здравния министър е определено изрично къде се изграждат такива пунктове.

Ключови думи:

Банско, карантина, сирени, МВР

Още по темата