Quantcast

Медия без
политическа реклама

Протестиращ осъди МВР за незаконен арест

Мъжът е задържан незаконосъобразно по време на лятното "Велико народно въстание"

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Член на гражданско сдружение БОЕЦ е задържан незаконно от полицията по време на големия антиправителствен протест пред парламента на 2 септември, който беше наречен от организаторите "Велико народно въстание". Това се казва в решение на Софийския районен съд, с което отменя заповедта за арест на Венелин Божилов и осъжда МВР да заплати съдебните разходи. Силовото ведомство има право да обжалва.

Мъжът е прибран от полицията още в сутрешните часове на протеста около 9 ч. Тогава организацията БОЕЦ поиска да влезе в Народното събрание, за което имаше подадено заявление по надлежния ред. "В един момент стана бутане между граждани и органите на реда и не знам как се озовах зад кордона. Свидетел по делото разказа как полицията ме дръпна навътре", коментира Божилов пред "Сега", като уточни, че не е провокирал униформените. В крайна сметка той е държан 19 часа в ареста.

Освен това му е съставен акт за административно нарушение, в който пише, че възпрепятства работата на ограните и не изпълнява полицейско нареждане. Съдът обаче отбелязва, че за да бъде задържан човек, трябва да има поне подозрение, че може да извърши престъпление. "По това дело се яви някакъв офицер, който твърди, че ме познава. Аз не съм сигурен, че е бил там. Той казва, че е командвал полицаи от провинцията", разказа още Божилов.

ЛЪЖЕСВИДЕТЕЛСТВАНЕ

Софийската прокуратурата отказа да разследва столичен полицай за лъжесвидетелстване по дело срещу протестиращи, съобщи "Свободна Европа". Христо Шоколаров, който участва в задържането на осем души по време на големия антиправителствен протест в София на 2 септември, твърди, че е видял няколко демонстранти да хвърлят бомбички на две различни места по едно и също време. Според съда обаче неговите показания са "компрометирани".

Четири месеца по-късно образуваната проверка срещу Шоколаров приключва с отказ от досъдебно производство заради липса на данни за престъпление. Според неофициална информация основната причина за оневиняването на полицая е, че разследващите са приели, че той не е искал умишлено да даде заблуждаващи показания, а не е успял да си спомни точното време на извършените от него арести.

„Двама колеги, които са били с него онази нощ, потвърдиха показанията му и прокуратурата прецени, че няма данни за лъжесвидетелстване, а просто е объркал часовете на арестите заради динамичната обстановка“, разказа пред Свободна Европа източник от МВР, запознат с проверката срещу Шоколаров.

След като вътрешната проверка на СДВР не откри полицейско насилие срещу бития журналист Димитър Кенаров, прокуратурата също отказа да образува разследване по случая.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?