Медия без
политическа реклама

Протести има и в цялата страна

Протесни действия има и на българи в много страни по света

02 Септ. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Заявки за протести има в цялата страна, а на някои места те са вече факт. Протестно автошествие започна в 9 часа във Варна. Участниците в него се събраха на паркинга пред хипермаркет в морската столица, разказва БНР. Във "Фейсбук" организаторите са написали следното: „Ще подкрепим протестите и събитията в София и цялата страна с една обща цел - незабавна оставка на Борисов, Гешев, Цацаров и Кошлуков! Призоваваме варненци и всички организации споделящи обявената цел да се включат. Доведете със себе си приятели, вземете знамена, заредете гориво предварително. ВАРНА иска оставка на мафията!". 

Протестно автошествие с искане за оставка на правителството и предстрочни избори блокира пък движението в района на ГКПП "Дунав мост" при Русе. Протестиращите спряха автомобилите си в кръговото кръстовище край "Дунав мост" и заявиха, че протестът ще продължи до 20.00 часа тази вечер. Полицията е създала организация за превозните средства, които искат да стигнат до границата или да влязат в страната. Заради обходните маршрути придвижването на автомобилите става бавно и има големи опашки от тежкотоварни камиони. Между българската и румънската страна е постигната договореност да не се допуска влизането на тежкотоварни камиони от Румъния към България, а само леките коли да минават през границата. Блокадата на Дунав мост бе свалена от протестиращите в 17 часа. Техният протест продължи в 18.30 ч пред Съдебната палата в Русе. Решението бе взето след пътно-транспортно произшествие, станало по тесния обиколен път, който беше въведен от полицията през село Николово и Източната промишлена зона. Допълнителен аргумент е бил фактът, че на румънска територия са се образували километрични опашки от изчакващи камиони, за които беше невъзможно да преминат границата към България.

Протестиращи блокираха и ГКПП "Силистра - Кълъраш" тази сутрин, съобщи БНТ. Демонстрантите подкрепиха протеста в София и настояха за оставка на правителството.

Протестиращи летовници и местни жители от района на Синеморец блокира моста над река Велека в знак на съпричастност към общественото недоволство срещу управлението на страната и бетонирането на Черноморието ни, предава Би Ти Ви. Движението е блокирано и в двете посоки, образуват се опашки от автомобили на път за Южното Черноморие. 

В Бургас протестиращите се събраха в 18.00 ч. пред сградата на общината. Шествието тръгна към Морската градина, след което се върна обратно и насъбралите се хора се отправиха към площад "Тройката". Сред тях имаше и такива, които сутринта са участвали в протестите в София, съобщи bTV.

Акции в подкрепа на протестите в България организират и редица общности на българи зад граница, съобщава Би Ти Ви. Към 17 ч. в Лондон и Париж наши сънародници издигат искания за оставка на правителството и главния прокурор, като се обявиха против предложението за свикване на Велико народно събрание.

Организацията на протестното движение зад граница подчертава, че акциите са безпартийни. Денят започна с онлайн демонстрация на наши сънародници в Австралия и Нова Зеландия.

По-късно ще протестират в Кипър, Норвегия, Хага, Виена, Брюксел, Кьолн, Берлин, Отава, Ванкувър и Торонто. Българи в Чикаго също ще се включат виртуално.

Още по темата