Медия без
политическа реклама

Протест за оставката на Фандъкова се свиква идната сряда

Според "Спаси София" договорът за ремонта на жълтите павета трябва да се прекрати

04 Окт. 2022
Унищожават жълтите павета с чук

🛑Молим споделяйте, за да ги спрем. Ето ги! Унищожават жълтите павета на София. 🔨С чук! Само, за да им "паснат" на тоталната некомпетентност. ❓Къде е контролът? Къде е Общината? Къде е #Фандъкова, която твърдеше, че "категорично" не се унищожават малкото останали здрави жълти павета? 💜Съжаляваме, че трябва да споделяме лоши новини в опит да спрем зулумите на това управление. Някои го наричат "хейт". Но ние алармираме и се борим, за да няма още вреди за любимата ни София. С тази безотговорност няма как да се справим само с молби, призиви или мили думи! ✊ Затова в сряда (12 октомври) излизаме на Протест за оставка на Фандъкова - #ДанчеСлез Видео: Хелия Чавдарова

Posted by Спаси София on Sunday, October 2, 2022

Следващата сряда ще се проведе протест под прозорците на кмета на София Йорданка Фандъкова на „Московска“ 33 с искане за нейната оставка. Това съобщи лидерът на гражданската организация „Спаси София“ Борис Бонев пред Би Ти Ви. Той покани жителите на столицата да се включат и да покажат отношението си към случващото се в града. "Катастрофата с жълтите павета преля чашата и показа истинското лице на управлението. Не могат да направят и един нормален ремонт, независимо колко милиони изсипят на фирмите! Вместо да ги глобяват, ГЕРБ адвокатстват на фирмите и в един глас измислят смехотворни оправдания. Вместо инвестиции в кварталите, имаме безкрайни скъпи ремонти в центъра. Вместо красива столица, имаме унизена София!", написаха от "Спаси София" в страницата си във "Фейсбук".

Инициативата се появява след разпространеното през уикенда видео в социалните мрежи, в което се вижда как работник от ремонта на жълтите павета при паметника на Цар Освободител на едноименния булевард при Народното събрание чупи с чук здраво паве при пренареждането на настилката. След публикуването на кадрите Фандъкова, която доскоро твърдеше, че строителите не трошат павета и че на обекта се осъществява строг контрол, скоростно обяви глоба от 100 000 лева за компанията „Трейс Холд Груп“, която изпълнява обществената поръчка. Днес Борис Бонев коментира, че ако той бе кмет на София, на „Трейс Груп Холд“ щеше да бъде наложена максималната възможна глоба по договора и строителната фирма щеше да бъде отстранена. Стойността на договора за обновлението на Зона 4 на столичния център, в която влизат жълтите павета, пространството около храм-паметника "Александър Невски" и части от ул. "Московска", е 14 139 275 лв. без ДДС. 

Преди да се стигне до санкцията за „Трейс Груп Холд“ дълго време управляващите в София от ГЕРБ твърдяха, че всичко около ремонта на жълтите павета е в рамките на правилата. От софийската мрадежка организация на ГЕРБ дори обявиха, че сигналите за лошо строителство и за вандалско отношение към жълтите павета били фалшива новина. Неотдавна зам. кметът по строителството на София инж. Ангел Джоргов лансира тезата, че пренаредените павета пред парламента вече се размествали дни след откриването на трасето, защото фугите в неремонтираните части на площада се разширявали и натискали обновените участъци. Това обаче се отнасяло до ограничен участък от „няколко квадратни метра“, докато в другите части на площада всичко било както трябва. Още по-смехотворно обяснение дадоха от „Трейс Груп Холд“. Според него за разместването на ремонтираните настилки били виновни автомобилистите, които удряли спирачки точно пред паметника на Цар Освободител.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?