Quantcast

Медия без
политическа реклама

Протест #ГАZwithme събра стотици пред президентството

В демонстрациите срещу "газовия ботуш на Кремъл" се включиха активът и симпатизанти на ДБ

05 Авг. 2022Обновена
БГНЕС

Граждански протест под наслов #ГАZwithme се провежда пред президентството тази вечер. Няколкостотин души се събраха в 19 часа за събитието, което бе планирано днес на фона на първите решения, взети от служебния кабинет във връзка с газовата криза, и популяризирано чрез социалните медии.  

Като повод организаторите изтъкват намеренията на новоназначения кабинет на Румен Радев да блокира новата газова връзка с Гърция и да възобнови отношенията с "Газпром". "Да заявим ясно! Ние не искаме да купуваме газ от държава терорист! Ние не желаем да финансираме убийства на деца и жени!", пишат те.

Името на протеста напомня за лятото на демонстрации срещу кабинета Орешарски и назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Тогава, през 2013 г., гражданските шествия вървяха под наслова #ДАНСwithme. Шаржът, с който е илюстрирано събитието, е създаден преди няколко дни от карикатуриста Иван Червенков.

Може да бъде изображение с 9 души и изправени хора

На фонтана пред президентството протестират и симпатизанти на "Демократична България". Сред тях са бившите депутати д-р Александър Симидчиев и Мартин Димитров, както и районни кметове от коалицията. "Нека излезем и заявим своята непримиримост срещу газовия ботуш на Кремъл! Няма да позволим реставрация на ролята ни на задунайска губерния!", призоваха от ДБ симпатизантите си във Фейсбук. "С всички свои действия до момента служебният кабинет показва, че сменя геополитическата посока на България и ни води към зависимост от “Газпром”, саботирайки енергийната диверсификация на страната", казват още от ДБ.

Николай Хаджигенов и Арман Бабикян от "Ние идваме" също приканиха своите привърженици да подкрепят протестите.

Още по темата