Медия без
политическа реклама

Прокурорката с пръскачките от НАПлийкс спечели дело срещу ВСС

На Евгения Щъркелова неправилно й е отказано да стане съдия без конкурс, отсъди Върховният административен съд

Евгения Щъркелова иска да смени червената тога с черна.
БГНЕС
Евгения Щъркелова иска да смени червената тога с черна.

Зам.-шефката на закритата Специализирана прокуратура Евгения Щъркелова печели на първа инстанция делото, което заведе пред Върховния административен съд срещу отказа на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да я направи съдия без конкурс. Това се вижда от електронното деловодство на върховния съд. 

През февруари Съдийската колегия единодушно отхвърли молбата на Щъркелова да стане съдия в Софийския градски съд. Прокурорката настояваше да се възползва от т.нар. кариерен бонус за шефовете в съдебната система, докато той още действаше в Закона за съдебната власт. Междувременно с промените в съдебния закон, с които беше закрито спецправосъдието, бяха премахнати и кариерните бонуси за шефовете в системата, както и за членовете на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него. Според новата редакция на закона шефовете се връщат на старото си място или остават в структурата, в която са били, преди да оглавят съответното съдебно звено. Преди законът им даваше право да избират равна по степен структура.

Точно това припомнят в решението си по делото на Щъркелова и тримата върховни съдии - Росен Василев, Хайгухи Бодикян и Весела Николова (докладчик). Според тях относимата редакция на закона предвижда изричната възможност за магистратите, заемали шефска позиция, да бъдат назначени на равна по степен длъжност без ограничение и забрана това да стане в друг орган на съдебната власт. Единственото условие за назначаване на равна по степен длъжност е да има свободно място, категоричен е върховният съд.

В случая на Щъркелова всичко това е било налице: тя е заемала ръководна длъжност в спецпрокуратурата и е имало свободна съдийска длъжност в желания от нея Софийски градски съд. При тези обстоятелства Висшият съдебен съвет е следвало да уважи искането ѝ, пишат върховните магистрати в решението си.

Те не са съгласни с аргументите, че Щъркелова трябва да се яви на конкурс, за да стане съдия. Законодателят е регламентирал тази правна възможност, като е оправомощил съответната колегия на ВСС да преназначава без конкурс съдии, прокурори и следователи в определени хипотези. Процедурата, по която Щъркелова е подала заявлението си, не е конкурсна. Конкурсът цели кариерната реализация и израстване на магистратите, а процедурата за шефовете цели постигането на баланс в правосъдната дейност, смята ВАС.

Така съдът отменя решението на Съдийската колегия на ВСС за Щъркелова и връща преписката за ново произнасяне. Решението на тримата съдии не е окончателно и може да се атакува пред петчленен състав на ВАС.

След закриването на спецпрокуратурата Щъркелова бе преназначена във военната прокуратура в София, където да чака и решението на ВАС по молбата си да стане съдия, припомня "Лекс". Сега Съдийската колегия ще трябва отново да се произнесе по заявлението на Щъркелова, но прилагайки променения закон, който вече не предвижда искания от нея кариерен бонус.

Коя е Щъркелова

Тя нашумя като наблюдаващ обвинител по делото "НАПлийкс" за изтичането на данните на милиони българи от масивите на приходната агенция. Над 3 години по-късно делото още не е внесено в съда. По това дело Щъркелова взриви социалните мрежи, след като обяви плана на хакерите да дестабилизират държавата, като включат поливните пръскачки на парламента в неподходящ момент. "Имало е такова желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашия парламент да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването. Такава нестабилност води след себе си и нестабилност на цялата ни политическа система!", каза тогава Щъркелова.

Прокурорката, която напира към съда, няма никакъв съдийски опит. Преди да бъде избрана за зам.-шеф на спецпрокуратурата през юли 2020 г., Щъркелова е редови спецпрокурор от 2019-а. По-рано е прокурор на районно ниво в София. По времето, когато кандидат-съдийката става спецобвинител, спецпрокуратурата се ръководи от настоящия главен прокурор Иван Гешев.

Зам. шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова (преди това Станкова) бърза да се възползва от кариерния си бонус, докато Законът за съдебната власт все още го позволява, и да се прехвърли в Софийския градски съд без конкурс.

 

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е завела иск за отнемане на 982 000 лв. от обвиняемия по делото за хакерската атака срещу НАП Иван Тодоров и неговата фирма "Сабуей България ЕООД", съобщиха за "Сега" от Софийския градски съд.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата